Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vladimir Murza, ukrajinski umjetnik i harmonikaš: Sebe smatram stanovnikom RS

Kultura
Autor:

Foto privatna arhiva

Ime ukrajinskog umjetnika i harmonikaša Vladimira Murze, poznato je u krugovima profesionalnih muzičara, ali i ljubitelja muzike, po brojnim nastupima u prestižnim koncertnim salama širom svijeta.

On je pobjednik mnogih nacionalnih i međunarodnih takmičenja, učesnik brojnih međunarodnih festivala i seminara, a često i član žirija na svjetskim takmičenjima.

Na repertoaru ovog vrsnog umjetnika nalaze se kompozicije različitih stilova i epoha, od baroka do savremene muzike, džeza – djela Skarlatija, Mocarta, Baha, Franka, Regera, Štrausa, Belošickog, Vlasova, Semjonova, Holminova, Černjikova, Galiana i mnogih drugih kompozitora.

– Harmoniku sam počeo da sviram sa osam godina. Vjerovatno kao i kod sve djece tog uzrasta, i kod mene se pojavljivala želja za muzikom uz slušanje starih ploča na kojima su bili snimci harmonike. Tako sam se još više zaljubio u ovaj instrument i dobio dodatnu motivaciju za sviranje. Uprkos tome što mi je majka govorila da sviram akordeon – klavirsku harmoniku, opredijelio sam se za ruski „Bajan“ – harmoniku dugmetaru. Razlog za to je što sam više slušao snimke izvođača na tom instrumentu, a i činilo mi se da upravo „Bajan“ ima čist zvuk, bez treperenja – priča Murza.

Položaj ovog instrumenta danas je, ističe on, odličan, jer je harmonika za samo 40 godina doživjela evoluciju.

– To je relativno kratko vrijeme, jer je instrumentima poput klavira i violine bilo potrebno čak tri vijeka da dožive ovakav procvat – objašnjava Murza.

Jedan od razloga zbog kojeg je harmonika doživjela uspjeh je, prema njegovom mišljenju, i taj što je ona univerzlani instrument na kojem može da se izvodi muzika svih žanrova: od ozbiljne, akademske, do džeza i estradne.

– Status svakog instrumenta ogleda se i kroz kompozicije koje za njega pišu profesionalni kompozitori – ističe Murza.

On je i jedan od profesora na Muzičkoj akademiji „A.V. Neždanova“ u Odesi. Njegov izvođački talenat, sjedinjen sa pedagoškim darom, privlači mlade umjetnike širom svijeta kako bi muzičko obrazovanje nastavili u njegovoj klasi. Od 35 diplomaca Vladimira Murze, njih 12 su laureati međunarodnih takmičenja.

On je, takođe, i jedan od umjetnika koji je uz Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku od samog osnivanja.

– Zbog toga se osjećam kao stanovnik RS i Ugljevika. Na teritoriju nekadašnje Jugoslavije počeo sam da dolazim još 1991. godine. Imao sam mnogo koncerata, a nakon njih u Rusiju su počeli da dolaze brojni studenti upravo sa prostora Srbije, BiH i Crne Gore. Njih 14 bilo je u mojoj klasi i uspješno su završili studije. Najuspješniji od njih je Slaviša Perić, koji je i organizator pomenutog festivala harmonike u Ugljeviku. Ovu manifestaciju zajedno smo pokrenuli prije 10 godina. Naravno, na početku je bilo teško steći dobru reputaciju, ali za sve ove godine festival je postao veoma poznat, kvalitetan i značajan. Danas je on jedan od najpriznatijih festivala harmonike u Evropi – navodi Murza.

Bez marljivog vježbanja nema rezultata

– U razvoju talenata koji žele da postanu profesionalni muzičari najvažnije je da, prije svega, vole svoj instrument, da marljivo vježbaju i da vole ono čime se bave, da vole muziku. Bez svega navedenog nema ni rezultata. To je presudno. To je najvažnije. Naravno, u svemu tome veoma je bitan i kvalitet pedagoga koji radi sa učenkom – poručio je Vladimir Murza.

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO