Svijet

"Vođa s autokratskim tendencijama" Druga strana Zelenskog, megaloman, opsjednut slavom, korumpiran

Majdanska revolucija koja se dogodila 2014. u Ukrajini mogla bi se ponoviti, smatraju neki ukrajinski stručnjaci, ali i zvaničnici.

Volodimir Zelenski
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Ovaj rat je podstakao velike nade i ljudi će biti vrlo nestrpljivi oko promena. Žele novac i pravdu i završetak reforme koju su tražili još 2014. godine. I htjeće ih brzo rekao je je jedan bivši ukrajinski ministar koji je zahtjevao da bude anoniman, kako bi mogao da otkrije još detalja.

I dok bi plovidba burnim poslijeratnim političkim vodama bila teška za svakog vođu, prema bivšem ministru, to će biti posebno teško za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog jer je postao dio problema – vođa s autokratskim tendencijama.

To može zvučati iznenađujuće, ako se gleda spolja, prenosi Index.hr, dodajući da se već godinu dana Zelenski hvali kao otjelotvorenje ukrajinskog otpora, pa čak i ikona demokratije. Takođe mu se još aplaudira jer je odbio američku ponudu da pobjegne iz Kijeva dok su ruski tenkovi bili pretećih 60 kilometara od glavnog grada, a njegova nadahnuta ratna retorika i očaravajući govori bili su ključni u uvjeravanju Sjedinjenih Američkih Država i Evrope da podrže Ukrajinu u njenom egzistencijalnom trenutku.

Vladimir Zelenski i Orlando Blum
FOTO: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT/EPA

Iako njegovo vođstvo, komunikacione veštine i nesalomljiv duh dobijaju pohvale i kod kuće u Ukrajini, iskusni posmatrači kažu da je njegov rejting od 84 odsto javne podrške rezultat raspoloženja za okupljanje oko nacionalne zastave i predviđaju da će taj broj pasti nakon što nestane egzistencijalne pretnje – slično kao što se dogodilo ubrzo nakon što je 2019. ovaj populistički komičar premoćno postao predsjednik, obećavši da će braniti interese naroda protiv bogatih i vladajuće klase.

Nažalost, Zelenski nije mogao ponoviti svoju ulogu televizijskog “narodnog predsjednika” u stvarnom životu, njegova je podrška u jednom trenutku pala na samo 11 posto, nakon što je smijenio reformski nastrojenog premijera, ustrojivši vladu s prijateljima i bivšim poslovnim partnerima, ne postigavši ništa svojom antikorupcionom akcijom. Umjesto toga, ukrajinski predsednik je optužen da postaje sve autokratskiji i da se oglušuje o zakone izdavanjem predsjedničkih dekreta za sankcionisanje neprijatelja, a sve u ime borbe protiv ruske agresije – ali, prema nekim kritičarima, takođe s ciljem da ometa svoje političke protivnike.

Podsjeća se da su četiri mjeseca prije ruske invazije Zelenski i njegova dva bliska saradnika bili upleteni u ofšor finansijske aktivnosti. Na osnovu Pandorinih dokumenata koji otkrivaju ofšor aktivnosti političkih vođa i drugih istaknutih pojedinaca širom sveta, pokazalo se da je ukrajinski čelnik osnovao ofšor kompanije prije nego što je postao predsjednik, ali je nastavio da profitira od njih nakon preuzimanja dužnosti.

Zamjerke predratnom ponašanju za sada mu nisu naštetile, ali nakon što oružje utihne, pojaviće se pitanja o događajima koji su doveli do rata i zašto je Zelenski ignorisao upozorenja obaveštajnih službi sa Zapada o velikoj vjerovatnosti ruske invazije i nije uspio da mobiliše Ukrajinu mnogo ranije.

Međutim, s vremena na vrijeme ta se pitanja postavljaju čak i usred rata.

Opozicioni političari i čelnici civilnog društva s kojima je Politiko razgovarao rekli su da će Zelenski takođe biti na udaru zbog toga kako su on i njegovi stari prijatelji i bivši poslovni partneri vladali tokom rata. Vladali su slično kao i prije invazije, pokušavajući uspostaviti “upravljanu demokratiju” s jednom dominantnom strankom.

Pročitajte još

Mikola Knjažicki, opozicioni poslanik iz Lavova je, kao i drugi, primjetio da Zelenski iskorišćava predsednička ratna ovlašćenja i ratno stanje kako bi prigrabio više vlasti, kontrolisao televizijske medije, zaobišao parlament i zanemario zakonodavni nadzor nad budžetom.

Neki se takođe boje da globalno odobravanje koje sada uživa Zelenski hrani njegov osećaj veličine i megalomaniju, prenosi b92.

-On misli da je političar broj jedan na svetu i da je Džo Bajden daleko ispod njega, a još niže su lideri poput Makrona i Šolca – rekao je bivši ukrajinski ministar, dodajući da to nije zdravo i nagoveštava lošu budućnost.

Kao i drugi, spomenuo je da se čini da ukrajinski čelnik ne želi ni s kim da deli pažnju, poput glumca koji želi sve najbolje scene.

Bivši pomoćnik Zelenskog rekao je i da kancelarija predsjednika stalno analizira podatke iz anketa kako bi se provjerilo da li ga neko zasjenjuje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije