Svijet

Zelenski traži oštrije sankcije za Moskvu "Svi ukrajinski partneri imaju spisak kompanija koje Rusiji isporučuju komponente"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje strožijih sankcija Moskvi, kako bi se zaustavio protok dijelova za proizvodnju ruskih projektila i rekao da je za Kijev i saveznike jeftinije da se zaustavi njihov tranzit od stalnog unapređivanja protivavionskih sistema za eliminaciju njihovog dejstva.

Volodimir Zelenski
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE/EPA

To je drugi put za nešto više od nedjelju dana da je Zelenski pozvao na pooštravanje mjera u cilju zaustavljanja onoga što ukrajinske vlasti nazivaju ruskim “raketnim terorom” protiv civilnih ciljeva.

“Raketa koja je pogodila Krivi Rog imala strane komponente”

Rusija poriče da gađa civile od početka napada na susjednu Ukrajinu u februaru 2022. ali su civilni objekti često na udaru, a posljednji takav slučaj je kada je projektil pogodio stambenu zgradu i skladišta u Krivom Rogu u centralnoj Ukrajini, rodnom gradu Zelenskog, gde je ubijeno 11 ljudi.

Pročitajte još

– Raketa korišćena u ovom napadu sadržala je oko 50 komponenti proizvedenih u drugim zemljama i o tom pitanju je razgovarano u utorak sa diplomatama u Kijevu. Nažalost, Rusija i dalje ima mogućnost da dobija važne komponente za izradu raketa koje proizvode kompanije iz različitih zemalja, uključujući zemlje partnere – rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

“Imamo spisak kompanija koje Rusiji isporučuju komponente”

– Svi ukrajinski partneri imaju spisak kompanija koje Rusiji isporučuju komponente… Jasno je da je jeftinije, jednom zauvek, zatvoriti teroristima puteve snabdijevanja komponentama za izvršenje terora nego stalno trošiti na sve novije rakete za PVO – rekao je Zelenski.

Moskva, takođe, optužuje Ukrajinu za prekogranično granatiranje civila tokom kontraofanzivnih operacija, a Kijev negira takve napade.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije