Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VODOVODNA CIJEV OŠTETILA CRKVU Nevolje prote i srpskih povratnika u Bijeloj kod Brčkog

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovacević/RAS Srbija

Nikola Lukić, starješina hrama „Vaznesenja Gospodnjeg“ u brčanskom naselju Bijela, odlučio je da više ne dozvoli prekopavanje u dvorištvu crkve radi otklanjanja kvara na vodovodnoj cijevi.

Cijev mjesnog vodovoda u porti hrama toliko učestalo puca da je nanijela veliku štetu na crkvi.

– Mi samo tražimo da se taj dio vodovoda izmjesti. Ovo sveto mjesto već je narušeno u materijalnom smislu. Ušla je vlaga u oltar koji freskopišemo. Sad moramo usijecati zidove i trebaju nam ogromna sredstva da riješimo vlagu – rekao je sveštenik Lukić.

Grigorije Jurčenko iz Crkvenog odbora takođe kaže da je ovo veliki problem.

– Cijev kad pukne svuda je voda, pravi se blato, ne može se ući u crkvu. Nakon popravljanja zatrpaju cijev, ali ostaje kamenje i kad kosimo lomimo noževe, ne možemo to održavati. U crkvi voda dođe do pločica, moramo je ispumpavati i ne mogu se raditi freske – objašnjava Jurčenko.

Povratnici bez vode

Prije nekoliko dana cijev je ponovo pukla na dva mjesta. Pošto prota Lukić nije dozvolio ponovno kopanje i krpljenje, u mjesnoj zajednici su zatvorili vodu zbog čega je bez vode ostalo nekoliko kuća naselja Cvijanovići u kojima žive Srbi povratnici, škola i ambulanta u blizini crkve.

Foto: Cvijeta Kovacević/RAS Srbija

– Nismo rekli da se voda zatvori, nego da se izmjesti. Bez ikakvih političkih, međureligijskih i međuetničkih konotacija, mi ne želimo da stvorimo pogrešnu sliku, ali želimo da zaštitimo pravo na imovinu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Bosanskoj Bijeloj – kategoričan je Lukić.

Kaže da sa mještanima Bijele, u kojem je većinsko hrvatsko stanovništvo, ima dobru saradnju. Ističe da predsjednik Mjesne zajednice ne može prebaciti odgovornost na njega i Crkveni odbor zato što je dio naselja ostao bez vode.

Šteta na freskama

Lukić pojašnjava da su se on i predstavnici Crkvenog odbora za pomoć obraćali upravnom odboru i predsjedniku Mjesne zajednice, jer je vodovod u njihovoj nadležnosti, ali da do sada nisu naišli na razumijevanje.

– U posljednjih šest mjeseci cijev je pucala sedam-osam puta i kroz vlažno zemljište uvukla se vlaga u crkvu. I freske su “otišle” – potvrđuje i Anto Anđić, predsjednik Mjesne zajednice Bijela.

Kaže da je pomoć u iznalaženju rješenja ovog problema zatražio od gradonačelnika Siniše Milića, njegovog zamenika Ante Domića i šefa Odeljenja za komunalne poslove Zorana Bulatovića.

Foto: Cvijeta Kovacević/RAS Srbija

– Obećali su da će u narednih deset dana izmјеstiti cijev i da će problem biti riješen – rekao je Anđić.

Dodao je da bi rado popravio cijev dok se ne izmjesti, kako bi naselje Cvijanovići dobilo vodu, ali da to prota Lukić ne dozvoljava, pa čeka da to nadležni riješe.

Nadležni su reagovali i već su počeli radovi na izmještanju cijevi iz crkvenog dvorišta. Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Zoran Bulatović kaže da su pružili tehničku pomoć mjesnoj zajednici i da vjeruje da će ovaj posao brzo biti završen.

Oštećen i parohijski dom

Crkva „Vaznesenja Gospodnjeg“ u Bijeloj sagrađena je 1935. godine, a vodovod je izgrađen prije 40-ak godina. Osim crkve, voda je oštetila i parohijski dom.

– Mi ćemo sigurno tražiti obeštećenje za štetu u oltarskom dijelu hrama i crkvenoj kući – rekao je Nikola Lukić, starješina hrama „Vaznesenja Gospodnjeg“ u Bijeloj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO