Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vojvodina među 10 najboljih u Evropi po privlačenju investicija

Biznis
Autor:

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Autonomna Pokrajina Vojvodina godinama se unazad pozicionira među najboljih 10 u Evropi po privlačenju investicija, izjavila je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Stanka Pejanović.

– Dobar pristup u privlačenju investicija u Vojvodini prepoznao je i `Fajnenšel tajms` koji Vojvodinu godinama unazad pozicionira među najboljih 10 u Evropi na listi `Gradovi i regioni budućnosti` po strategiji privlačenja investicija i niskim troškovima ulaganja – rekla je Pejanovićeva na novosadskoj manifestaciji “Lideri investicija u Vojvodini”, gdje su predstavljeni najbolji investicioni primjeri.

Ona je navela da se na listi “Fajnenšel tajmsa”, među malim regionima našao Srem, kao i gradovi i opštine Sremska Mitrovica, Inđija, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Ruma i Stara Pazova.

– Sremu i tim lokalnim samoupravama zajedničko je da su ocijenjene kao opštine po mjeri privrede prema BFC standardu povoljnog poslovnog okruženja, koji Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj sprovodi od 2007. godine. Taj standard opštinskom rukovodstvu predstavlja putokaz i instrument za reforme i unapređenje uslova za lokalno poslovanje – konstatovala je Pejanovićeva.

U Srbiji je od 2008. do 2012. godine više od 30 lokalnih samouprava ispunilo zahtjeve BFC standarda.

Od 2012. godine ovaj program prerasta u regionalnu inicijativu koja se sada sprovodi u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Do sada je kroz BFC program prošlo gotovo 100 gradova i opština iz regiona, a 43 steklo je BFC SEE sertifikat po zajedničkom regionalnom standardu.

Među njima je osam iz Srbije, a riječ je o Pirotu, Leskovcu, Šapcu, Staroj Pazovi, Rumi, Pančevu, Novom Sadu i Somboru.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO