Društvo

Vozači, budite na oprezu! Saobraćaj po mokrim i klizavim kolovozima

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj odvija po mokrim i klizavim kolovozima, saopštio je Auto-moto savez Republika Srpske.

Vozači, budite na oprezu! Saobraćaj po mokrim i klizavim kolovozima
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina skrećemo pažnju na opasnost od odrona, a posebno na dionicama Brod na Drini granični prelaz Hum/Šćepan Polje, Sarajevo – Foča – Gacko, Višegrad – Ustiprača – Rogatica, Banjaluka – Crna Rijeka – Jajce i Banjaluka – Kneževo – Turbe.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen i na regionalnom putu Mrakovica – Gradiška, dionica Mrakovica – Podgradci.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj je obustavljen i na dionici magistralnog puta Lamovita-Ivanjska i preusmjeren je na alternativne pravce.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zbog izvođenja radova, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Crkvina-Modriča jedan, a saobraćaj će regulisati privremena saobraćajna signalizacija.

Zbog izvođenja radova na dionici magistralnog puta Kozarac-Lamovita izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na regionalnom putu Čajniče-Miljeno u mjestu Luke, zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog rekonstrukcije na dionici regionalnog puta Jezero-Šipovo, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Starni Majdan-Lamovita, zbog izvođenja radova, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Klašnice 1 – Gornja Vijaka 1, gdje dolazi do izmjene u odvijanju saobraćaja, a saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča 1 – Vukosavlje (Jakeš) – Podnovlje – Šešlije – Johovac – Rudanka – Doboj – entitetska granica (Karuše), a saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, izmijenjen je režim saobraćaja.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Tedin Han-entitetska granica (Križ), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionicama puteva međuentitetska linija Ledenice-Crkvina-Modriča-Johovac-autoput-Prnjavor, međuentitetska linija Stanić Rijeka-Doboj-Derventa-granični prelaz Brod, međuentitetska linija Stanić Rijeka-granični prelaz Brod i granični prelaz Šamac-međuentitetska linija Karuše kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, a vozači treba da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku je i izgradnja mini hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn jer nakon destrukcija nastalih mehaničkim udarima više nema dozvoljenu nosivost.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica sa Crnom Gorom (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izgradnje novog mosta u Ulici kragujevačkih i kraljevačkih žrtava u Banjaluci, na dijelu od starog mosta prema Karanovcu, saobraćaj se obustavlja od 8.00 do 16.00 časova.

U Federaciji BiH (FBiH) u toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima, a noću obustavlja.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona, osim autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi se izvode i na putevima Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Na prelazu Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Prihvati notifikacije