Društvo

Vozači i na ljetovanju budite veoma oprezni: Grci zbog nepropisnog parkiranja SKIDAJU TABLICE, evo kolike su kazne i šta da radite u tom slučaju

Saobraćajni propisi jednako važe za Grke i za strance. U ovoj državi i dalje je na snazi ovlašćenje policiji da skida registarske tablice usljed nepropisnog parkiranja. Za ozbiljne prekršaje, oduzimaju se i dozvole.

Vozači i na ljetovanju budite veoma oprezni: Grci zbog nepropisnog parkiranja SKIDAJU TABLICE, evo kolike su kazne i šta da radite u tom slučaju
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Stoga, turisti treba da se pričuvaju i ovog visokog troška, koji ih neće zaobići ukoliko se neodgovorno ponašaju. A na sve već podignute cijene smeštaja, hrane i boravišnih taksi, kazneni namet samo će pokvariti odmor.

Manjak parking mjesta veliki je problem turističkih centara koji nije zaobišao ni Grčku. U jeku sezone, tokom jula i avgusta posebno je izazovno pronaći propisno stajalište za automobil. Nerijetko se bira prvo slobodno mesto, koje je često zabranjeno. A to grčki saobraćajci ne praštaju. Prema riječima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandra Seničića, oduzimanje tablica je legitimno odavno i nema naznake da se propisi ublaže, pišu Novosti.

Osim privremenog oduzimanja registarskih tablica, za ekstremne saobraćajne prekršaje, oduzimaju se i vozačke dozvole – kaže Seničić.

Dogovor sa nadležnima u Grčkoj je da se tablice odmah vrate vlasniku vozila, uz dokaz o plaćenoj kazni. U slučajevima ozbiljnijih prekršaja ne možemo, kako kaže, ništa, jer zakon važi i za građane Grčke i za strance, a oni ne žele da menjaju propise bez obzira ko je pogriješio.

Ko se bahato ponaša u svojoj zemlji, pokušaće iste trikove i u tuđoj. Naročito kada je riječ o nepropisnom parkiranju. Kod Grka to ne prolazi, i, kako kaže Seničić, treba da se snose posljedice za neodgovornost. Pravnu pomoć pružaju u Ambasadi Srbije u Atini i Konzulatu u Solunu.

Kako prenosi portal “Grčka info”, najčešći kažnjivi slučajevi su kada vozači zatvore prilaz drugim kolima, autobusima, supermarketu, hotelu ili privatnoj kući. Nekada zagrade prilaz poštama, bankama i ostalim javnim objektima, a mnogi parkiraju na trotoarima ili ulicama čime sprečavaju prolaz vozilima hitnih službi.

Pročitajte još

Dešavalo se da dodatnu neprijatnost turistima donosi situacija kada policija tablice skine u dane vikenda. U tom slučaju vozači mogu da plate kaznu tek prvog radnog dana, u ponedeljak. Ukoliko je neko planirao da se vrati kući u subotu ili nedelju, ovo može da dovede do neplaniranog produžetka ljetovanja i velikih dodatnih troškova. Zamolite vaše domaćine u smještaju da vas upute gdje možete sigurno i bezbedno parkirati vaš automobil. Ukoliko ljetovalište nema besplatan parking pitajte vlasnike smještaja ili predstavnika agencije da vas upute gdje postoji parking koji se plaća – savjetuju na pomenutom sajtu.

Trenutna kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 40 do 80 evra i može se platiti u bilo kojoj lokalnoj pošti. Prilikom preuzimanja tablica u nadležnoj policijskoj stanici, turisti sa sobom treba da imaju papirić koji mu je policajac ostavio na šoferšajbni i dokaz o plaćenoj kazni, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu