Politika

Vozači OS BiH napravili REKORDAN BROJ PREKRŠAJA: U novim američkim vozilima zaboravili na kočnicu

Tokom 2021. u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH registrovana su 133 takozvana vanredna događaja, što je za 30 više u odnosu na godinu prije, a pojava korone jedan je od razloga za to.

Vozači OS BiH napravili REKORDAN BROJ PREKRŠAJA: U novim američkim vozilima zaboravili na kočnicu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U izvještaju o radu Ministarstva odbrane BiH za prošlu godinu navedeno je da je bilo 26 smrtnih slučajeva pripadnika OS BiH, što je za devet više nego 2020.

Bilo je za osam slučajeva više težih tjelesnih povreda pripadnika OS, pet tzv. samovoljnih udaljavanja iz vojne jedinice, pet težih oblika narušavanja vojne discipline (povećanje za dva), tri krađe naoružanja i vojne opreme, 11 slučajeva koji su okvalifikovani kao narušavanje bezbjednosti, dva slučaja konzumiranja opojnih sredstava.

vojna vježba na Manjači
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Kada je riječ o saradnji sa NATO, za razliku od Programa reformi za 2020. godinu, koji je podigao ogromnu prašinu u BiH, Program reformi za 2021. godine nije ni upućen u NATO.

Kako se navodi, Komisija za saradnju sa NATO Savjeta ministara BiH je izradila i dostavila taj dokument, ali on u prošloj godini nije razmatran na Savjetu ministara BiH, pa samim tim nije ni usvojen.

– Nije upućen u Glavni štab NATO Brisel, čime je značajno usporen kontinuitet intenzivne saradnje sa NATO – piše u Izvještaju MO BiH za 2021. koji je dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Inače, Oružane snage i Ministarstvo odbrane na kraju prošle godine imali su ukupno 9.652 pripadnika. U odnosu na važeću odluku Predsjedništva BiH o 10.000 profesionalnih vojnih lica i 1.000 civila, nedostaje još 1.309 osoba.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U vojsci je 4.567 Bošnjaka, 1.680 Hrvata, 3.385 Srba i 20 ostalih. Obuhvaćeni su generali, oficiri, podoficiri, vojnici, civilna lica u OS BiH, te državni službenici i zaposlenici. Prosječna starost je 38,9 godina.

Pročitajte još

U 2021. godini u čin vojnika primljena su 543 kandidata, od čega 116 Hrvata i 115 Srba, što znači da nisu tačne političke ocjene da Srbi i Hrvati ne žele u Oružane snage BiH.

Istovremeno, vojna služba je po raznim osnovama prestala za 634 profesionalna vojna lica. Kada je riječ o ličnom zahtjevu za odlazak iz vojske, na taj način je otišlo 78 Bošnjaka, 36 Hrvata i 41 Srbin.

Vozači Oružanih snaga su u prošloj godini napravili najviše saobraćajnih prekršaja od 2012. od kada postoje podaci – ukupno 53. Svi prekršaji odnose se na prekoračenje brzine, a zanimljivo je objašnjenje da je na to uticala nabavka novih vozila: „Može se zaključiti da su vozači u odnosu na protekli period, a nakon izvršene nabavke novih vozila u OS BiH, pokazali niži stepen poštivanja saobraćajnih propisa“.

Naime, u prošloj godini Vlada SAD donirala je OS BiH 21 vojno vozilo „HMMWV“ ukupne vrijednosti 3,1 milion dolara, te rezervne dijelove vrijedne 44.658 američkih dolara.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ali, američka donacije nije značajno u procentima „podmladila“ vozni park u OS, koji broji 2.363 motorna vozila. Prosječna starost je 30,4 godine, a operativnost (ispravnost) je manja od 50 odsto.

Više od 30 godina starosti ima 1.088 vozila.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu