Politika

Vozila Predsjedništva BiH koštaju čak 2,9 miliona KM: Šta još otkriva finansijski izvještaj ove institucije za 2021.

Godišnji finansijski izvještaj Predsjedništva BiH za 2021. otkriva i nevjerovatnu vrijednost motornih vozila kojim ova institucija raspolaže, čak 2,9 miliona maraka.

Vozila Predsjedništva BiH koštaju čak 2,9 miliona KM: Šta još otkriva finansijski izvještaj ove institucije za 2021.
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Broj automobila nije naveden. Međutim, prema posljednjem objavljenom revizorskom izvještaju za Predsjedništvo BiH za 2020. godinu, ova institucija je raspolagala s 39 vozila, od kojih je jedno vozilo posuđeno za potrebe člana Predsjedništva iz Republike Srpske, Milorada Dodika.

Prema Finansijskom izvještaju za prošku godinu, Predsjedništvo nije kupovalo nova vozila, pa je pretpostaviti da je i sada broj isti. Za potrebe kabineta članova Predsjedništva korištena su 23 vozila, dok su preostala vozila korištena za potrebe Sekretarijata.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
Dodik u "Mazu"

Poređenja radi, Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH je, prema posljednjem revizorskom izvještaju, imao na raspolaganju devet vozila, Parlamentarna skupština 13, Ministarstvo finansija i trezora šest, Ministarstvo komunikacija i transporta devet…

– U skladu s internim pravilnikom, vozila koja se koriste za potrebe članova Predsjedništva i šefova kabineta te generalnog sekretara su izuzeta od vođenja dnevne evidencije korištenja. Za ova vozila upisuje se samo početno stanje kilometar sata i završno stanje na kraju mjeseca. Provedenom revizijom smo konstatovali da se za ukupno 11 vozila ne vodi dnevna evidencija o korištenju vozila. Za ova vozila su utrošena značajna finansijska sredstva za troškove održavanja i goriva. S obzirom na navedeno, nismo se mogli uvjeriti u racionalno i namjensko korištenje navedenih vozila – pišu revizori u izvještaju koji je prije dva dana bio na razmatranju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Revizorski izvještaji institucija BiH za 2021. očekuju se ovog ljeta.

Bivši saziv Predsjedništva BiH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Čini se da ni gorepomenuti broj službenih automobila nije bio dovoljan za potrebe Predsjedništva BiH, pa je u prošlogodišnjem finansijskom izvještaju navedeno da ja ze iznajmljivanje automobila potrošeno više od 19.000 KM.

Pročitajte još

U skladu s tim, porasli su i troškovi putovanja u odnosu na godinu dana ranije – 418.744 KM naspram 383.853 KM. Skočili su troškovi smještaja za službena putovanja po BiH i u inostranstvu, troškovi dnevnica i putarina u BiH i inostranstvu… Vozila su progutala za 31.600 KM više dizela, za oko 5.000 KM više benzina. Ukupna reprezentacija (hrana i piće) na nivou Predsjedništva BiH je sa 103.000 KM skočila na više od 120.000 KM…

Od ostalih većih cifara, Predsjedništvo BiH je na spisak stalnih sredstava stavilo zgrade od 17,5 miliona KM, namještaj 569.000 KM, kompjuterska oprema 896.000 KM, djela likovnih umjetnika 265.000 KM, inventar 269.000 KM, softveri 70.000 KM…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu