Digitalna Srpska

VREBAJU AI BOTOVI Objavljivanje selfija na društvenim mrežama krije brojne opasnosti

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je opasnosti koje prijete na društvenim mrežama, a koje su dodatno intenzivirane vještačkom inteligencijom.

VREBAJU AI BOTOVI Objavljivanje selfija na društvenim mrežama krije brojne opasnosti
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Stručnjaci za bezbjednost često upozoravaju korisnike društvenih mreža da budu oprezni prilikom objave sadržaja, pogotovo privatnog sadržaja koji bi neko s lošim namjerama mogao da iskoristi za prevaru, krađu identiteta i slično.

Problema možete imati čak i ako objavite najobičniji selfi. To je pokazalo istraživanje koje su sproveli profesori i studenti odjeljenja specijalizovanog za društvene mreže Univerziteta u Indijani.

Njihovo istraživanje je obuhvatalo platformu Iks, ali problemi s krađom selfija, jasno, nisu ograničeni samo na tu mrežu. A i sama krađa selfija koji iskorišćavaju za otvaranje novih profila na društvenim mrežama nije jedini problem. Naime, pronašli su više od hiljadu AI botova, odnosno profila koji objavljuju sadržaj koji kreira vještačka inteligencija i šire dezinformacije, linkove na prevarantske stranice i slično.

Iako su i prije postojali brojni botovi koji su širili lažne vijesti i varali korisnike, s primjenom četbotova poput ChatGPT situacija se prilično promijenila. Takvi botovi su sada postali uvjerljiviji, oni međusobno komuniciraju putem platforme Iks, prate se, dijele sadržaj drugih botova kako bi njihova aktivnost bila slična ljudskoj aktivnosti i kako bi njihov sadržaj imao što veći doseg.

Pročitajte još

Kako se naglašava u istraživanju, u tome su itekako uspjeli pa je i stručnjacima danas sve teže da prepoznaju da je li se radi o nekom programu zasnovanom na AI ili sadržaj objavljuju pravi korisnici.

Između ostalog, takvi botovi objavljuju i savjete u vezi sa kriptovalutama i pokušavaju da prevare ljude, odnosno da ih uvjere da investiraju u neku lažnu kriptovalutu, a zabilježeni su i pokušaji krađe novca iz kriptonovčanika.

Pored toga, botovi se miješaju u razgovore na ovoj platformi i šire lažne vijesti o temama poput američkih izbora (što je preko Atlantika uvijek osjetljiva i prilično vruća tema), zdravstva itd.

Kao jedan od glavnih zaključaka ovog istraživanja navodi se da su ta otkrića o AI botovima samo vrh ledenog brega te da je broj malicioznih botova koji su napravljeni tako da ih je teško otkriti sigurno znatno veći. Takođe, naglašava se i potreba borbe protiv takvih prevaranata, kao i donošenje odgovarajuće regulative.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije