Biznis

VRIJEDAN RESURS Najveći proizvođač litijuma u Evropi otvara još jedan rudnik

Portugalska agencija za zaštitu životne sredine odobrila je otvaranje velikog rudnika litijuma na sjeveru zemlje.

Rudari vade litijum
FOTO: AARON UFUMELI/EPA

To bi moglo da podstakne veću proizvodnju električnih automobila u Evropi.

Vlasnik budućeg rudnika, kompanija Savana resorses već je pozdravila tu odluku. Britanska kompanija dobila je odobrenje za projekat još 2021. godine, ali je morala dodatno da prilagodi planove.

Poslije pozitivne odluke Portugalske agencije za zaštitu životne sredine, nadaju se da će konačno zeleno svjetlo za projekat rudnika dobiti do 2024. godine.

Britanski vlasnici moraće da se pridržavaju niza preduslova, kao što je ograničenje za uklanjanje vegetacije sa područja projekta, zabrane upotrebe vode iz obližnje rijeke i uređenja okoline nakon što se izvadi litijum.

Moraju, takođe, da pripreme “socijalno-ekonomski kompenzacioni paket” za opštine u kojima će se nalaziti rudnik.

Vađenju litijuma protive se portugalski ekolozi i lokalna zajednica u regionu Baroso, koji je zbog svoje poljoprivredne baštine svrstan u zaštićeno područje, i od vlasti traže veću transparentnost i strožu regulativu.

Sjever Portugala je među područjima najbogatijim litijumom u Evropi, i trenutno je najveći proizvođač na kontinentu, ali se taj litijum gotovo isključivo prodaje keramičkoj industriji, dok je udio u proizvodnji visokokvalitetnog litijuma za proizvodnju automobilskih baterija izuzetno nizak, piše Seebiz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije