Politika

Vučević o zajedničkoj sjednici Vlada Srpske i Srbije: Važno je da zbijemo redove, prirodno je da Beograd i Banjaluka sarađuju

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je izjavio je povodom predstojeće zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske da svakovrsni razvoj odnosa Srbije i Srpske odlučujuće doprinosi unapređenju relacija Srbije sa BiH u cjelini, kao i da je uvjeren da Srbija i Srpska mogu proširiti saradnju u oblasti namjenske industrije.

Miloš Vučević
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RINGIER

U vremenima velikih izazova koja su svakako pred nama, veoma je važno da svi na Balkanu zbijemo redove i zajednički potražimo odgovore na pitanja koja nas jednako opterećuju, bilo da je u pitanju bezbjednost, ekonomija ili bilo koja druga sfera društvenog života, istakao je Vučević.

Vučević je ocijenio da je sasvim prirodno da u tom kontekstu Beograd i Banjaluka najbliže sarađuju, ali da ti bratski odnosi nikada nisu bili niti će biti usmjereni protiv bilo koga drugoga.

– Štaviše, ubijeđen sam u to da svakovrsni razvoj odnosa Srbije i Srpske odlučujuće doprinosi unapređenju relacija Srbije sa BiH u celini, a najbolji primjer za to, pa ako hoćete i paradigmu naših ambicija predstavlja izgradnja kružnog auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd, koji će dvije prijestolnice povezivati preko Bijeljine i Višegrada – dodao je on.

Očekivanja od sjednice dvije vlade Srbije i Republike Srpske, u pogledu resora odbrane, rekao je Vučević, jesu značajna, uvažavajući naravno djelokrug nadležnosti Republike Srpske.

Pročitajte još

Vučević smatra da postoji dobra bilateralna osnova za saradnju u oblasti odbrane između Srbije i BiH na polju vojno-vojne i vojnoobrazovne kooperacije, te da što se Srbije tiče postoji spremnost i želja za značajnim unapređenjem saradnje na tim poljima.

Ilustracije radi, on je naveo da je Ministarstvo odbrane Srbije rado izašlo u susret molbi Ministarstva odbrane u Savjetu ministara za povećanjem broja polaznika na Komandno-štabnom usavršavanju pri Vojsci Srbije za školsku 2023/2024. godinu.

Vučević, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije, naveo je u pisanom odgovoru za Srnu da su za pripadnike Ministarstva odbrane u Savjetu ministara otvorene pozicije na nivou Generalštabnog usavršavanja, kao i na najvišem nivou, Visokim studijama bezbjednosti i odbrane.

Takođe, doao je Vučević, na osnovu ugovora o školovanju zaključenog sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, na Univerzitetu odbrane se školuju i kadeti Policijske akademije Republike Srpske.

– Uvjeren sam u to da Republika Srbija i Republika Srpska mogu proširiti saradnju u oblasti namjenske industrije. Preduzeća kao što su “Kosmos” iz Banjaluke, “Orao” iz Bijeljine, “Zrak” iz Teslića, te “Fabrika motora specijalne namjene” sa Pala, mogu obavljati značajne remontne i druge poslove u kooperaciji sa kompanijama iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu – istakao je Vučević.

Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije trebalo bi da bude održana u petak, 4. avgusta, u Banjaluci.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije