Politika

Vučić nakon sastanka sa Makronom: Pozicija Beograda o pitanju dijaloga sa Prištinom nepromijenjena

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije sastanka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem u Parizu da je pozicija Beograda o pitanju dijaloga s Prištinom nedvosmislena i nepromijenjena i da Beograd čeka da Priština ukine takse na srpsku robu.

Vučić nakon sastanka sa Makronom: Pozicija Beograda o pitanju dijaloga sa Prištinom nepromijenjena
FOTO: LUDOVIC MARIN/EPA

On je ocijenio da je predsjednik Francuske Emanuel Makron tokom njihovog današnjeg susreta u Parizu želio da pokaže evropsku posvećenost u rješavanju problema na evropskom tlu i da je “želio da kaže `Evropa se pita i Evropa će da vodi taj proces`”.

Čekamo da vidimo kada će da ukinu takse da krenemo da razgovaramo, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa, ako ne žele, šta da radim – rekao je Vučić novinarima.

Predsjednik Srbije je ocijenio da je Makron želio da pokaže evropsku posvećenost u rješavanju problema na evropskom tlu i da je “želio da kaže `Evropa se pita i Evropa će da vodi taj proces`”.

– Ja sam bio veoma realističan i pomalo pesimističan, ali sam iskreno govorio, ako mislite da je to bilo dubinski oko ovog ili onog kako bismo nešto riješili, niti je to moguće na takav način – rekao je Vučić.

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug
Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

Odgovarajući na pitanje da li je Makron insistirao na ukidanju taksai, Vučić je naveo da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je odbacio primjedbe opozicije u Srbiji na regionalnu inicijativu “mali šengen” koji podrazumijeva slobodan protok ljudi i robe u regionu.

Odgovarajući na pitanje da li će ići u Zagreb na kongres evropskih naprednjaka, Vučić je odgovorio da će za dva dana saopštiti svoju odluku.

– Sutra ili prekosutra dobićete moje pisano obraćanje ili potvrdu dolasku ili odgađanja ili samozabranu dolaska… saznaćete za dva dana – rekao je on.

On je ponovo odbacio kritike iz Zagreba što je u spomen-sobi kasarne u Srbiji otkrivena spomen-ploča generalu JNA Mladenu Bratiću, koji je kao komandant Novosadskog korpusa poginuo 4. novembra 1991. godine tokom borbi za Vukovar.

-On nije osuđen ni za šta, a poginuo je u uniformi – rekao je Vučić.

On je podsjetio da u desetak gradova u Hrvatskoj ustaški ideolog Mile Budak ima ulice koje po njemu nose ime.