Politika

VUČIĆ O SUSRETU SA KURTIJEM “Žestoko sam branio interese Srbije”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je večeras novinarima da je na panelu o bezbjednosti Zapadnog Balkana u Minhenu, gdje se prvi put susreo sa Aljbinom Kurtijem, bila žestoka debata i da je na najbolji način branio interese Srbije i srpskog naroda.

VUČIĆ O SUSRETU SA KURTIJEM “Žestoko sam branio interese Srbije”
FOTO: FILIP KRAINČANIĆ/TANJUG

Bilo je žestoko. Ne mogu da iznosim detalje. Borio sam se za interese Srbije i srpski narod, što je moj posao. Govorio sam istinu i ponosan sam na to – rekao je Vučić za RTS, govoreći o prvom susretu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Vučić ističe da je na “nečije” potcjenjivačke tvrdnje odgovarao štiteći na najbolji mogući način interese Sbrije.

– Uložio sam svo svoje znanje, energiju i entuzijazam – naglasio je Vučić.

Istakao je, takođe, da je i taj panel pokazao da će biti mnogo problema sa kojima ćemo morati da se suočimo, zbog neodgovornosti pojedinih predstavnika Prištine, mada stepen njihove neodgovornosti može dati neku vrstu prednosti našoj strani.

– Strategije se držimo, taktiku ćemo još bolje da spremimo, jer sada znamo sa kim imamo posla – kaže Vučić.

Prosto je, kaže, nevjerovatno “u kom filmu neki ljudi žive”, pa ih je potrebno vratiti u realnost.

Kaže da su panelu prisustvovali mnogi važni predstavnici iz svijeta i Evrope, među kojima su “bili i Riker i Vizner, kao i svi iz regiona”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je poslije panela da je “Vučić zatvorio usta svima koji su planirali da vrijeđaju Srbiju u Minhenu”.

– Neki su mislili da Srbiji mogu da drže lekciju iz demokratije, a od Vučića su dobili lekciju iz borbe za ravnopravnost i saradnju. Svi oni koji su htjeli da vrijeđaju našu zemlju dobili su veoma konkretan odgovor. Vučić je zatvorio usta svima koji su planirali tako da razgovaraju sa Srbijom – rekao je Đurić novinarima u Minhenu.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović poručila je da je ovaj sastanak bio veoma značajan i interesantan zbog poruka, koje su se mogle čuti od predstavnika Zapadnog Balkana.

– Vučić je postavio prava pitanja kada je budućnost dijaloga Beograda i Prištine, mislim da je njegovo izlaganje imalo značajan efekat. Bitno je da smo prisutni, da izražavamo naše stavove, i pokazujemo svima da smo u stanju da pregovaramo i budemo konstruktivni partner – istakla je Joksimović.