Biznis

Vučić otvorio Sajam naoružanja: Predstavila se i Republika Srpska, pred posjetiocima i “despot”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Beogradu 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" na kojem su se, pored brojnih izlagača iz svijeta, predstavile i kompanije namjenske industrije Republike Srpske.

Vučić otvorio Sajam naoružanja: Predstavila se i Republika Srpska, pred posjetiocima i “despot”
FOTO: SRNA

Svoje proizvode na Beogradskom sajmu predstavio je i Tehnički remont Bratunac (TRB), koji je prikazao vozilo “despot” sa daljinsko-upravljivom borbenom stanicom najnovije generacije, kao i pištolj.

Vazduhoplovni zavod “Orao” iz Bijeljine prikazao je remontovani motor “viper 632-46” pod parolom “77 godina vazduhoplovstva”, a na sajmu je nastupio i Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Izlagače iz Republike Srpske juče su posjetili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević.

Na sajmu će biti svečano promovisano borbeno vozilo “lazanski”, najnoviji projekat namjenske industrije Srbije predvođene preduzećem “Jugoimport SDPR”.

Ovo vozilo, koje je dobilo naziv po nedavno preminulom vojnom analitičaru, novinaru i ambasadoru Srbije u Rusiji Miroslavu Lazanskom, je moćni točkaš naoružan topom kalibra 57 milimetara, koji ima veliku šansu da se lansira u svjetski vrh borbenih vozila ovog tipa.

Najveća njegova prednost jeste ubitačan top ruske proizvodnje smješten u dobro oklopljenu kupolu kakve su već integrisane u ruske sisteme “Kinžal” ili “Bajkal”, a novinu čini potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Na sajmu će se naći i jedinstveni srpski stroj samohodnih haubica “nora” i “aleksandar”, vozila “lazar” i “miloš” i porodice hibridnog sistema “Pasars”, a što se tiče vazduhoplovstva tu je prototip turboprop školskog aviona “lasta”, na kome su godinama radili stručnjaci u pančevačkoj “Utvi”.

Od najavljenih noviteta koji će biti predstavljeni posebno je zanimljiva moćna “Jugoimportova” dalekometna snajperska puška kalibra 20 milimetara, sa dometom oko dva kilometra.

Biće predstavljen i srpski dron “samoubica”, a riječ je o sredstvu sa više kontejnera u koje su smješteni dronovi koji po potrebi mogu da patroliraju i po 150 kilometara.

Na beogradskoj izložbi ove godine će gostovati i “Erbas” koji će promovisati svoje modele helikoptera H145M, srednjeg taktičkog transportnog helikoptera H225M i vojnog transportnog aviona C-295, a svoje proizvode predstaviće i ruska firma “Rostek”.

Sajam će biti održan u halama jedan i četiri i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, odnosno na 26.000 metara kvadratnih izložbenog prostora, a trajaće do četvrtka, 14. oktobra.

Prihvati notifikacije