Politika

Vučić zadovoljan sastankom sa Angelom Merkel: Zahvaljujući njenim naporima sve ovo vrijeme imali smo mir na Balkanu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je razgovor sa njemačkim kancelarkom Angelom Merkel bio otvoren, konkretan i da se ticao najvažnijih društvenih i političkih pitanja i Srbije i regiona.

Vučić zadovoljan sastankom sa Angelom Merkel: Zahvaljujući njenim naporima sve ovo vrijeme imali smo mir na Balkanu
FOTO: SRNA

Vučić je rekao da sa Merkelovom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, te o usklađenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU.

Zahvalivši se njemačkom kancelaru na svemu što je uradila za Srbiju i Zapadni Balkan, Vučić je istakao da će se njena zaostavština vidjeti i u bliskoj budućnosti.

Vučić je ocijenio da se veliko nasljeđe Merkelove na Zapadnom Balkanu jasno vidi i da se ogleda u tri ključne stvari.

– Prvo, zahvaljujući naporima gospođe Merkel, sve ovo vrijeme smo imali mir na Balkanu. Drugo, uspješno smo prošli kroz migrantsku krizu. Treće, imali smo i koronu i teške ekonomske stvari, ali smo uz pomoć Njemačke i EU uspeli da i to prebrodimo i da obezbedimo investicije za infrastrukturne projekte -rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastana sa Merkelovom.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je ponovio da je protiv zamrznutog konflikta na Kosovu i Metohiji i da je zato neophodno doći do rješenja, s tim što, kako je naglasio, to ne može da bude poniženje za Srbiju, već kompromis.

Pročitajte još

– Srbija je veoma posvećena dijalogu. Rekao sam da zamrznuti konflikt nije dobro rješenje i da treba da dođemo do kompromisnog rešenja i da će Srbija uvijek biti otvorena kako da se dođe do toga, da je to dobro i da samo u miru vidimo budućnost – naglasio je Vučić.

On je naveo da je Srbija napredovala u usklađivanja spoljne politike sa EU, navodeći da je procenat postignutog po tom pitanju podigla sa 46 na 62 odsto.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji Srbije i Njemačke, Vučić je rekao da je 2014. godine, kada je postao predsjednik Vlade, 17.000 ljudi radilo u njemačkim kompanijama u Srbiji, a danas 72.000.

On je dodao da je NJemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, ističući da vjeruje da će trgovinska razmjena ove godine biti šest milijardi evra.

– Predsjednik Evropske komisije Ursula Fon der Lajen uskoro stiže u zvaničnu posjetu Beogradu, a od 15 dana od njenog dolaska biće potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Niš-Pločnik-Priština, što je od ogromnog značaja za Srbiju – rekao je Vučić.

Vučić je u čast Merkelove priredio svečanu večeru, a odlazeći njemački kancelar prenoćiće u Beogradu, odakle sutra putuje u Tiranu, gdje će održati sastanak sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, te predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

Prihvati notifikacije