Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vulin: Razgraničenje s Albancima nije naša pobjeda, ali jeste kraj naših poraza

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je danas da razgraničenje sa Albancima predstavlja obnavljanje garancije za postojanje Srbije u jasnim i univerzalno priznatim granicama, učvršcivanje države, jačanje odbrane i početak strpljivog rada na rješavanju nacionalnog pitanja Srba.

U autorskom tekstu objavljenom u nedjeljniku Pečat, on je dodao da razgraničenje sa Albancima nije pobjeda Srbije, ali nije ni poraz, već priznanje istorijskog trenutka i svijest o njenom položaju u njemu.

– To je obnavljanje garancije za postojanje Srbije u jasnim i univerzalno priznatim granicama, učvršćivanje države, jačanje odbrane i započinjanje strpljivog rada na rješavanju nacionalnog pitanja Srba. Razgraničenje sa Albancima nije naša pobjeda, ali jeste kraj naših poraza – ocijenio je Vulin, koji je bio i ministar za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim riječima, Kosovo je poligon na kome se pokazala snaga, ali i slabost zemalja Zapada, sposobnih da izguraju Srbiju sa KiM, ali i nesposobnih da uspostave trajnu i održivu državu bez obzira na uloženu vojnu snagu, potrošene milijarde i politicki autoritet.

Vulin je ocijenio da je neuspjeh Kosova neuspjeh NATO, EU, SAD, svih velikih pokrovitelja nezavisnosti Kosova.

– Razgranicenjem, velike sile priznaju da nisu uspjele, i da je vrijeme za nove politike i nove podjele zemlje i uticaja. Naša sposobnost da to prepoznamo, da prvi ponudimo rješenje i stav, da se nađemo na liniji razmišljanja velikih, dokaz je istorijske zrelosti koja nije novootkrivena ali je dugo nije bilo – naveo je Vulin.

Kako je dodao, upravo na KIM se pokazao kao nesupio pokušaj NATO-a da agresijom Srbiju potpuno ukloni sa Kosova, ali i zaustavi proces rješavanja srpskog nacionalnog pitanja u celini.

– Nema na Balkanu trajnog i održivog rješenja bez Srbije i bez Srba. Srbiju i Srbe bilo je moguće zanemarivati i previđati samo dok su Srbijom vladali oni koji su prihvatali da nekada sluganstvom, nekada ignorisanjem problema, Srbija ne učestvuje u vremenu u kome živi bez jasnih interesa i nacina da oni budu ostvareni – rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, zasluga je predsjednika Aleksandra Vučića što se, preko svake nade, izborio za pravo da Srbija i Srbi imaju interes za koji se bore i što je on sam postao vođa koji s punim autoritetom govori u ime svih Srba bez obzira da li žive u Srbiji ili ne, sagledavajući ukupni interes Srba, a ne samo Srbije ili njene elite.

– Zato se i usudio da pokrene temu od koje smo svi zajedno bježali decenijama. Da li će ulogu onog koji vodi Vučić preživjeti ne znam, ali znam da će ostati zapisan kao neko ko se usudio da zahtijeva od Srba da budu dostojni sebe, svoje veličine i da počnu da se bore u vremenu u kome žive, a ne da prepričavaju drevne poraze i nadaju se pobjedama za koje neće morati da se bore u svojoj generaciji, već će borbu prepustiti onima koji tek dolaze. Zato sam za razgraničenje – rekao je Vulin.

Ministar je ukazao da se iz primjera građanskih ratova u dvije Jugoslavije naučilo da se ratovi ne završavaju ako se ne okončaju razgraničenjem.

On je ocijenio da što se prije Srbi i Albanci razdvoje i između njih se formiraju čvrste i jasne granice, to će prije proces širenja “Velike Albanije” biti usporen i jačanjem Srbije na kraju zaustavljen.

– Rat sa Albancima, ne samo kosovskim već svim Albancima i njihovim saveznicima, neizbježan je ukoliko ne budemo jasno znali šta kome pripada i ukoliko ne budemo smanjili mogućnost za različita tumačenja istih sporazuma i teritorija kao i međusobnog dodira koji nužno vodi u sukob – ocijenio je Vulin.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju naveo je da Srbi ne žele da žive sa Albancima, kao što ni Albanci ne žele da žive sa Srbima.

– Albanci žele zemlju ali bez Srba na njoj. Srbi žele svoje svetinje, ali bez Albanaca koji žive oko njih i ruše ih kad god imaju priliku. Priznanje da narodi koji su dugo i uporno ratovali ne mogu i ne treba da žive zajedno nije nikakva prijetnja bilo kome ko živi u Srbiji i prihvata je kao svoju domovinu – naveo je Vulin.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO