Kultura

Za 5 decenija rada 50 koncerata: "Bijelo dugme" kreće s turnejom iz Sarajeva, otkrivamo i dan kada će gostovati u Banjaluci

Turneja “Bijelog dugmeta”, napopularnijeg sastava bivše Jugoslavije, povodom 50 godina postojanja krenuće iz Sarajeva, iz “Doma mladih”, mjesta na kojem su imali prvi veći nastup.

koncert Bijelog dugmeta
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER

Rekao je to, ekskluzivno za Srpskainfo, Adis Gojak, menadžer Gorana Bregovića i inspirator turneje.

– Upravo dogovaramo datume za turneju benda “Bijelo dugme” povodom jubileja. Krećemo sa koncertima iz “Doma mladih” u Sarajevu, 11 maja. Ovo mjesto prima svega 2.000 ljudi, ali smo ga odabrali zbog simbolike i emotivne vrijednosti koje ima za Gorana Bregovića i druge muzičare iz benda. Poslije tog koncerta 1974. godine je sve počelo. Pustićemo u prodaju samo 1.000 karata, i to 25 aprila. Vjerujem da mnogi neće biti u mogućnosti da prisustvuju tom koncertu, pa smo planirali da ponovo napravimo koncert za Sarajlije na nekom mnogo većem prostoru. Turneju smo zamislili tako da ima samo 50 koncerata i pažljivo biramo gradove. Ovu turneju “Bijelo dugme” svira maltene u originalnoj rok postavi. Očekujemo spektakularne nastupe prepune emocija na svakom koncertu – rekao je Adis.

U velikom intervju za “Nedeljnik”, koji je uradio Branko Rosić, Bregović je otkrio ko će sve svirati u aktuelnoj postavi benda.

Pročitajte još

– Ne slavim rođendane, ali 50 godina “Bijelog dugmeta” mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da, nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to interesuje. Nažalost, nisu svi originalni članovi “Bijelog dugmeta” živi. Skupićemo se u starom sastavu što bolje možemo. Nema više nijednog živog klaviriste, i Laza Ristovski i Vlado Pravdić su umrli, tako da će Ogi Radivojević svirati klavijature. On je moj dugogodišnji saradnik i odličan muzikant, završio je i klavir i dirigovanje. Zoran Redžić je tu iz originalne postave i Điđi Jankelić, koji je svirao isto u “Bijelom dugmetu” – izjavio je Brega.   

Termini koncerata “Bijelog dugmeta” koji su za sada skoro izvjesni su Sarajevo (11. maj), Niš (22. jun), Kragujevac (28. jun), Banjaluka (5. jul), Trebinje (3. avgust), Pula (25. avgust), Split (31. avgust).

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu