Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZA HOTEL I BAZENE 18 MILIONA KM Uskoro izgradnja zdravstevno-sportskog centra Mlječanica

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Vlada Republike Srpske finansiraće dugo zagovaranu izgradnju zdravstveno – sportskog i turističkog centra Mlječanica kod Kozarske Dubice, na čemu godinama insistiraju u lokalnoj upravi i ovom kraju.

To je za „Srpskainfo“ potvrdio Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice, a Dragan Brdar, direktor  Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ precizirao da se radi o investiciji vrijednoj 18 miliona KM.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Radenko Reljić

On je naglasio da je već načinjen prvi korak izradom idejnog rješenja budućeg, veoma funkcionalnog centra prilagođenog potrebama.

Radovi će, kazao je Brdar, početi u drugoj polovini naredne godine a završetak je planiran 2024. godine.

– Centar obuhvata hotel sa 150 kreveta, kongresnom salom sa 100 mijesta, zatvorenim bazenom, saunama, sobama za manuelnu masažu te ugostiteljske i uslužne djelatnosti.

Takođe, zdravstveno – sportski centar sadrži i otvoreni bazen na 300 kvadrata, dva terena za veliki i jedan za mali fudbal, dva teniska terena sa šljakom, vještačka jezera, staze za rekreaciju – kazao nam je Brdar, naglasivši da su banjski kapaciteti primarni te da je sve utemeljeno na izdašnim izvorima termalne vode koji, za sada nisu adekvatno iskroišteni.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– Krajnji cilj je pretvaranje kompleksa sa 140 dunuma vlastitog zemljišta u lječilišni odnosno banjski, turistički, rekreativni i sportski centar regije. Naši sadašnji kapaciteti ne mogu zadovoljiti potrebe. Novac nam je na dohvat ruke ali nismo u mogućnosti da iskoristimo sve što nam se nudi iz zemlje i sveta jer su naši sadašnji kapaciteti skromni – smatra direktor Dragan Brdar, uvjeren da će višemilionska investicija omogućiti procvat banjskog, zdravstvenog i turističkog potencijala, a ovom dijelu Republike Srpske omogućiti odlične razvojne perspektive.

– Izvjesno je da ćemo igradnjom zdravstveno – sportskog i turističkog centra koji će biti na evropskom nivou, obezbediti višestruko veću dobit od sadašnje, posebno komercijalnih usluga koje su nam prošle godine donijele zaradu od milion KM – odlučan je Brdar u namjeri da ukaže na potencijale Mlječanice, koju je priroda podarila termalnom odnosno sumpornom vodom visokog kvaliteta.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Dragan Brdar

Ovo mjesto prepoznato je po lječilišnim svojstvima prije više od stotinu godina.

– Tek 1987. u Mlječanici je izgrađena sadašnja bolnica ali njeni kapaciteti davno su prevaziđeni. Više puta objekti su renovirani, zamijenjeni krovovi, preuređena unutrašnjost ali je sve to, smatra direktor Brdar, privremenog karaktera. Ovdje sve više dolaze osobe iz zemlje i svijeta na oporavak i liječenje o vlastitom trošku – kaže ovaj sagovornik portala „Srpskainfo“.

Povećano je i interesovanje rekreativaca za Mlječanicu, što je podstaklo rukovodstvo ove ustanove na izradu koncepta samoodrživosti. Dragan Brdar, takođe naglašava nedopustivim lošu iskorištenost termalne vode u Mlječanici jer je izdašnost izvora višestruko veća od mogućnosti korištenja.

– Izvori termalne vode, veoma efikasni kod neuroloških, reumatskih, hroničnih ginekoloških i drugih oboljenja te procedura nakon operacija i korektivnih zahvata, nisu iskorišteni. To je velika šteta. Naša želja i preka potreba je da iskoristimo sve što nam priroda nudi. U tom slučaju, ukoliko izgradimo moderan kompleks, izvestan je ubrzani ekonomski napredak cijelog Potkozarja – naglašavaju u lokalnoj upravi u Kozarskoj Dubici ohrabreni dobrim vijestima republičkog rukovodstva, posebno Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

On je, kaže dubički načelnik Radenko Reljić, u potpunosti shvatio opravdanost inicijativa za gradnju zdravstveno – sportskog centra u Mlječanici.

Dubičani na sajmu u Banjaluci

Turistička ponuda Kozarske Dubice, gdje važno mjesto ima bolnica „Mlječanica“ predstavljena je na Sajmu u Banjaluci.

Dušan Drljić, načelnik opštinskog Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti, kaže da Kozarska Dunica ima sve bolji turističku ponudu i stalni porast broja turista. Najveći dio poseta odnosi se na banjski turizam u Mlječanici.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO