Gradovi

Ekspanzija BANJSKOG TURIZMA u Potkozarju: Inostrani gosti popunili polovinu kreveta

U banjama i specijalizovanim bolnicama za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Mlječanici, Laktašima, Slatini i Kulašima boravi 1.500 gostiju, od kojih polovinu čine stranci.

Ekspanzija BANJSKOG TURIZMA u Potkozarju: Inostrani gosti popunili polovinu kreveta
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Izvori termalne vode u Mlječanici kod Kozarske Dubice, na daleko poznate po ljekovitim svojstvima, privlačni su za goste iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i drugih zemalja, među kojima i Amerike, Kanade, pa čak i Australije.

Dragan Brdar, direktor Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“, kaže da je većim dijelom godine popunjeno svih 150 kreveta u ovoj ustanovi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Glas o ljekovitim svojstvima sumporne vode, u jedinstvevnom prirodnom ambijentu, dospio je u cijeli svijet. Zato imamo sve više turista i pacijenata, što jasno ukazuje da su kod nas neslućene mogućnosti razvoja banjskog turizma. Već sada kapaciteti nisu dovoljni za broj zainteresovanih. Zato je krajnje vrijeme da izgradnjom dodatnih kapaciteta i bogatijom ponudom, uključujući rekreaciju i sport, u potpunosti iskoristimo šanse banjskog turizma – smatra Dragan Brdar.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Dragan Brdar

Da bi udovoljili povećanom interesovanju i zahtjevima inostranih gostiju ovdje su renovirane sobe, zamijenjena stolarija i krovovi, opremljene laboratorije i kabineti, modernizovani terapijski programi, uređene društvene prostorije i okoliš.

Brdar naglašava takođe prijeko potrebnim još jedan objekat gdje bi tokom sezone, od aprila do oktobra, mogli smjestiti još stotinu gostiju. Time bi boravak u Mlječanici postao neuporedivo ugodniji, a turistički i lječilišni efekti znatno poboljšani.

U Banji Kulaši kod Prnjavora sada boravi 140 turista i pacijenata. Od toga 40 odsto čine državljani zemalja iz regiona.

– Imamo najviše Slovenaca, koji su kod nas prepoznali dobre uslove, prvenstveno za banjski odmor i rekreaciju, a po cijenama smo veoma konkurentni. To važi i za ostale banje u ovom dijelu RS gdje boravi sve više stranaca. Mi to trebamo pravilno shvatiti i ulagati u razvoj banjskog turizma, jer on nesumnjivo pruža veliku profitnu šansu – kazao je Goran Zemun za Srpskainfo.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U laktaškim banjama, primarno u Slatini, boravi više od 500 gostiju većinom iz Slovenije i Hrvatske. Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša, rekao nam je da su posljednjih nekoliko godina ovi kapaciteti renovirani i moderno opremljeni. To već sada daje dobre rezultate.

– Banjski turizam za nas ima strateško mjesto. Banje u Laktašima i Slatini, koje imaju dugu tradiciju, prebrodile su krizni period i višemilionskim investicijama ponovo postale važan faktor banjskog turizma u regiji. To je prepoznato u susjednim državama, pa čak Evropi i svijetu – uvjerava Karapetrović.

On napominje da su banje generatori i drugih turističkih sadržaja i ponude te direktno utiču i na ostale turističke grane.

– Gosti koji dolaze u banje žele vidjeti i našu prirodu, probati autohtona pića, hranu, posjetiti etno sela i privatna domaćinstva u okolini. Zato različitim programima i inicijativama nastojimo zaokružiti odnosno kompletirati turističku ponudu – kazao je Karapetrović.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Njegov kolega Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice, takođe insistira da putem različitih programa, posebno koristeći obližnju Kozaru, manastir Moštanicu, zdravu prirodu i reku Unu prošire turističku ponudu u svome kraju na bazi banjskih potencijala.

Sportsko-rekreativni centar

Krajnji cilj turističkih poslenika u Kozarskoj Dubici je pretvaranje kompleksa u Mlječanici sa 140 dunuma vlastitog zemljišta u turistički, rekreativni i sportski centar regije.

– Izvjesno je da bismo investicijama, približne vrednosti 12 miliona KM, obezbijedili višestruko veću dobit, posebno komercijalnih usluga koje su nam prošle godine donijele zaradu od milion KM – smatraju čelnici bolnice u Mlječanici.