Politika

Za njih nema novca: Dođe i septembar, ništa od jedinstvenog boračkog dodatka

Svi učesnici rata u Republici Srpskoj od ovog mjeseca trebalo bi da dobijaju borački dodatak u iznosu od 2,20 KM, kako je ranije dogovoreno na sastancima predstavnika Boračke organizacije (BORS) sa zvaničnicima institucija Srpske.

protest boraca
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako Srpskainfo saznaje iz odlično obaviještenih izvora, od dogovorenog, gotovo sigurno, neće biti ništa jer u budžetu Srpske, tvrde naši sagovornici, doslovno nije predviđen ni fening za te namjene!

Podsjećamo, sredinom juna ove godine predstavnici Predsjedništva BORS imali su sastanak sa resornim ministrom Danijelom Egićem i drugim visokim zvaničnicima vlasti u Srpskoj na kojem se razgovaralo o načinu na koji bi bio olakšan teški materijalni i socijalni položaj ogromne većine bivših boraca Vojske Republike Srpske.

Tada je, između ostalog, dogovoreno da do septembra ove godine bude “ubrizgano” dodatnih 20 miliona KM u boračko-invalidsku zaštitu, kako bi se svi nekadašnji borci VRS uveli u mjesečni borački dodatak do kraja godine u iznosu od 2,20 KM.

– A od januara naredne godine, svi borci će biti uvedeni u mjesečno primanje u iznosu od tri KM. Svako povećanje budžeta Republike Srpske pratiće to povećanje – obećao je tada Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS.

Goran Rogić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Međutim, kako Srpskainfo saznaje, od obećanog i dogovorenog na pomenutom junskom sastanku predstavnika BORS i najviših zvaničnika Srpske, po svemu sudeći, neće biti ništa, jer Republika Srpska nema novca za te namjene.

– Iako je od dogovora o uvođenju jedinstvenog mjesečnog boračkog dodatka prošlo skoro tri mjeseca, niko iz vlasti čak ni ne pominje ono što je dogovoreno. To je dovoljan dokaz da novca za borce nema, a još jedno obećanje o popravljanju teškog položaja ogromnog dijela boračke populacije ostaće samo mrtvo slovo na papiru – tvrde naši izvori.

Pročitajte još

Potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Nedeljko Klincov, za Srpskainfo kaže da će to udruženje, koje je još mjesecima unazad najavljivalo žestoke ulične proteste, ukoliko ne dođe do poboljšanja statusa bivših boraca VRS, sačekati da vidi da li će vlast ispuniti obećanja koja je dala.

– Ne želimo da sabotiramo ono što je dogovoreno. Sačekaćemo da vidimo da li će Vlada i predsjednik Republike Srpske ispuniti obećanje koje je u junu dato borcima, a ako do toga ne dođe, spremni smo na dalje akcije – tvrdi Klincov.

U Boračkoj organizaciji Republike Srpske, koja je trenutno zaokupljena organizacijom Izborne skupštine na kojoj bi se trebao birati novi predsjednik BORS, kako nezvanično saznajemo, niko ni ne razmišlja o bilo kakvom vidu protesta ukoliko se u budžetu ne obezbijede sredstva za ono što je dogovoreno u junu.

Umjesto toga, od čelnika te organizacije prethodnih dana stizale su poruke podrške protestima kojima se iskazuje podrška predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog optužnice koju je protiv njega pripremilo Tužilaštvo BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije