Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZA OVU TUŽNU SLIKU, LJUDI SU KRIVCI “Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odnijeti, ali neće” (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Instagram

Jovan Memedović  vodi emisiju “Sasvim prirodno” i redovno upoznaje javnost sa prelijepim prizorima koje samo prirodna može da oslika, ali je nedavno sa pratiocima na Instagramu riješio da podijeli i jednu jako tužnu scenu za koju smo mi, ljudi, jedini krivci.

Memedović je u sklopu novog serijala “Dva lica reke Drine” gledaocima pokazao kako izgleda jedno od najljepših prirodnih bogatstava Evrope. Kada čujete riječ “Drina”, vjerovatno vam se pred očima stvori slika rijeke nevjerovatne plavo-zelene boje, koja je okružena predivnim kanjonima, šumom, prirodom i svim onim stvarima koje modernom čovjeku, zatočenom u sivilu grada, tako nedostaju. Vjerovatno vam ni na kraj pameti nije tona đubreta, gomila plastičnih flaša, kesa i ostalih otpadaka koji su progutali neke od najljepših dijelova ove, ali i mnogih drugih rijeka u Srbiji.

View this post on Instagram

OD NEDELJE NOVI SERIJAL Početkom juna meseca pokrenuli smo veslačku ekspediciju rekom Drinom. Pojačani sa još nekoliko prijatelja, veslali smo kanuima i kajacima od nastanka do ušća u reku Savu, ukupno 350 kilometara. Znali smo da će to biti veslanje kroz neke od najlepših dolina i kanjona ovog dela Evrope, ali ne i šta ćemo tačno tamo zateći. Ubrzo se ispostavilo da svi pejzaži nestaju pred ogromnom masom otpada koju reka Lim isporučuje Drini. Tako se jedna ekspedicija, zamišjena da prikaže sva bogatstva naše prirode, pretvorila u ekološku patrolu. Veslajući, ispričali smo priču o našoj stvarnosti koja se možda ne vidi sa puta i koja se retko pominje u medijima. Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odneti, ali nije i neće. Otpad na obalama naših reka, a u konkretnom slučaju reke Drine, dostiže džinovske razmere i čini se da mu nema kraja. Tokom snimanja emisije trudili smo se da otkrijemo: Da li smo potpuno zaboravili na svoju odgovornost prema zemlji na kojoj živimo? Šta rade i čime se bave nadležni organi? Ima li izgleda se se ovaj problem reši? Dok na neka od ovih pitanja još uvek čekamo odgovor, nadamo se da smo dali svoj doprinos u osvešćavanju naroda i ubrzavanju rešavanja ovog problema i sramote svih nas. Ekspediciju rekom Drinom pretočili smo u serijal emisija počevši od ove nedelje 7. oktobra na RTS1 od 18:25h. U prvom delu krećemo od Šćepan polja u Crnoj Gori gde posećujemo stare prijatelje, a nizvodno u Bosni nam se priključuje tim spasilaca čiju ulogu smo vrlo brzo spoznali i osetili na sopstvenoj koži.

A post shared by Jovan Memedović (@jovanmemedovic) on

– Početkom juna mjeseca pokrenuli smo veslačku ekspediciju rijekom Drinom. Pojačani sa još nekoliko prijatelja, veslali smo kanuima i kajacima od nastanka do ušća u rijeku Savu, ukupno 350 kilometara.  Znali smo da će to biti veslanje kroz neke od najljepših dolina i kanjona ovog dijela Evrope, ali ne i šta ćemo tačno tamo zateći. Ubrzo se ispostavilo da svi pejzaži nestaju pred ogromnom masom otpada koju rijeka Lim isporučuje  Drini. Tako se jedna ekspedicija, zamišljena da prikaže sva bogatstva naše prirode, pretvorila u ekološku patrolu. Veslajući, ispričali smo priču o našoj stvarnosti koja se možda ne vidi sa puta i koja se rijetko pominje u medijima. Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odnijeti, ali nije i neće – poručio je Memedović uz fotografiju.

Nažalost, upravo to je realnost naših rijeka, ali i prirode generalno. Godinama se već priča o tome kako zagađenje ne samo da uništava prirodnu ljepotu, već i ozbiljno ugrožava životnu sredinu i uništava prirodno stanište brojnim vrstama, ali kao da nas to uopšte ne zanima, piše Noizz.rs.

I nije samo Drina. Gotovo svaka rijeka u Srbiji ima bar jedan dio koji izgleda ovako:

Situacija je alarmantna, i takva je već duže vrijeme. Ako se ovako nastavi, nije teško zamisliti budućnost u kojoj nećemo imati vode za piće, u kojoj ćemo ostati bez brojnih životinjskih vrsta, a šetnja pored rijeke će dijelovati kao posjeta deponiji. Rješenje postoji i uopšte nije toliko teško – potrebno je samo da se sjetimo da svaka flaša koju bacimo gde ne treba, svaka kesa koja odleti i svaki plastični dio koji odbacimo može da završi kao dio nekad predivnog pejzaža.

A da bismo to shvatili, prvo je potrebno da zaista pogledamo ovu sliku Jovana Memedovića i da shvatimo da je to naša stvarnost, koja bi mogla da izgleda mnogo ljepše ako bismo se svi bar malo potrudili.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO