Digitalna Srpska

ZA ROBOTE I DRŽAVLJANSTVO Njihovo postojanje zastrašuje i fascinira (VIDEO)

Američki poslovni magazin Forbs je izdvojio proizvođače robota čije je inovacije nazvao “najstrašnijim”.

ZA ROBOTE I DRŽAVLJANSTVO Njihovo postojanje zastrašuje i fascinira (VIDEO)
Foto: SALVATORE DI NOLFI/EPA

To se odnosi na robote čije su sposobnosti nevjerovatne u mogućnosti su da izvršavaju radnje u saradnji s čovjekom. To su roboti kojima je stvorena pretpostavka da u budućnosti budu još napredniji.

Jedan od takvih robota je nazvan Aibo, a njegov tvorac je kompanija “Soni”.

Riječ je o robotičkom psu iz 2018, a osmišljen je kao zamjena za stvarnog psa – kućnog ljubimca, piše Forbs. Inteligencija ovog robota je izuzetna. Između ostalog, može prepoznati izgled lica i glas svog vlasnika, prilagoditi se karakteru vlasnika i ponašati se u skladu sa stečenim iskustvom zahvaljujući algoritmu. Ovaj kućni ljubimac košta 3.000 dolara. Spada među najnaprednije robote dostupne na tržištu.

Impresionira i “Hondin” humanoidni robot Asimo.

Foto: RAJAT GUPTA/EPA

Osposobljen je da samostalno uči i penje se stepenicama. Predstavljen je prije 20 godina, a takođe može da komunicira s ljudima.

I automobilski proizvođač “Tojota” ima svog robota. Nazvali su ga THR-3 (Treća generacija Tojotinih humanoidnih robota). Konstruisan je za različite namjene, a neke od njih su čišćenje, izgradnja, njega i druženje s ljudima. Njime je moguće upravljati daljinskim upravljačem. To nije sve. Osoba može “ući u njega” i pomjerati njegove udove. Navodi se da je upotreba THR-3 poželjna kod aktivnosti gdje potpuna autonomija robota može biti opasna, prenosi Klix.

Kompanija “Boston Dinamiks” je napravila robota čije je ime Spot.

Njegova cijena od 70.000 dolara sugeriše o kakvoj naprednoj inovaciji je riječ. Prije svega, koristio se na gradilištima, za istraživanja NASA, kao i prilikom posmatranja efikasnosti fizičkog distanciranja tokom pandemije korona virusa u Singapuru.

Bot Ritejl je “Samsungov” robot čija je svrha da ljudima pomogne tokom kupovine.

Olakšava kretanje kupcima u trgovinama i daje im prijedloge za proizvode koji bi ih mogli interesovati. Može plaćati i analizirati ljudski govor.

Akvanaut je robot podmornica. Kompanija “Hjoston Mekatroniks” je njegov tvorac, a služi za radove na i pod vodom, koji su opasni po ljude, piše Forbs.

Univerzitet u Osaki je 2007. razvio robot CB2 u cilju da njime proučavaju neurološki razvoj beba.

Prepoznavanjem lica, razumijevanjem emocija i fizičkih reakcija istražuje kognitivni razvoj čovjeka.

Sofija je prvi robot u svijetu koji je dobio državljanstvo. U ovom slučaju je to državljanstvo Saudijske Arabije. Forbs smatra da je ovaj robot kompanije “Henson Robotiks” najstrašniji u odnosu na druge. Liči na britansku glumicu Odri Hepbern. Ima realistične izraze lica i prirodan, ljudski govor. Komunicira na osnovu naprednih algoritama.

Jednom prilikom je poručio da “želi uništiti ljude”. Da li je to bio tehnički propust – nije poznato.