Gradovi

ZA SADA SAMO UPOZORAVALI Policija u Sarajevu još uvijek nije kažnjavala za nenošenje maski

Policija u Kantonu Sarajevo još nije kažnjavala građane koji nisu nosili zaštitne maske na otvorenim lokacijama.

ZA SADA SAMO UPOZORAVALI Policija u Sarajevu još uvijek nije kažnjavala za nenošenje maski
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Svi su upozoreni da moraju poštovati ovu naredbu kantonalnog Kriznog štaba, ali će sankcionisanje uskoro početi.

– Policija je samo upozoravala stanovništvo zbog činjenice da nam je naredba dostavljena na dan kada je stupila na snagu. Željeli smo u ova dva dana dati prostora da se šira javnost upozna sa obavezom nošenja maski te ćemo u narednom periodu početi sa sankcionisanjem – kazao nam je Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Podsjećamo, Krizni štab Kantona Sarajevo je 14. oktobra odlučio da se zaštitne maske moraju nositi i na otvorenom zbog povećanog broja zaraženih korona virusom. Ova odluka je na snagu stupila već dan poslije.

Iz sarajevske policije su ranije upozorili da će oni koji ne budu poštivali ovu mjeru biti kažnjeni sa 500 do 1.500 KM. Maske neće morati nositi vozači motornih vozila i električnih romobila, biciklisti i sportisti na treninzima i utakmicama. Odluka će na snazi biti do 31. oktobra.

Osim navedenog, donesena je mjera prema kojoj na zatvorenom mjestu u Kantonu Sarajevo može biti maksimalno 30, a na otvorenom 60 osoba.