Svijet

ZABLOKIRALE KONZOLE Avion prisilno sletio u Irsku zbog prolivene kafe

Putnički avion s 337 putnika bio je prinuđen prisilno sletjeti na aerodrom u Irskoj nakon što je pilot prolio kafu na upravljačku ploču, kažu britanski istraživači.

ZABLOKIRALE KONZOLE Avion prisilno sletio u Irsku zbog prolivene kafe
Foto: Cargospotter/Youtube screenshot

Avion Erbas A330-243 koji je iz Frankfurta u Njemačkoj letio prema Kankunu, Meksiko, morao je prisilno sletjeti u Šanon u Irskoj, prenosi lokalna podružnica za istraživanje vazdušnih nesreća (AAIB).

To se desilo zato što su se audiokomponente kontrolne ploče (ACP) pilota počele topiti, nakon čega se pilotska kabini počela dimiti. Piloti su bili prinuđeni koristiti maske s kiseonikom, a povrijeđenih u nesreći srećom nije bilo.

AAIB još uvijek nije utvrdio koja je aviokompanija upravljala letom tokom nesreće 6. februara 2019. godine. Međutim, nezavisna neprofitna organizacija Fondacija za sigurnost leta kaže da je to bio let njemačke aviokompanije Condor Airlines.

Tokom leta topli napici su davani u šoljicama bez poklopca, za što AAIB kaže da je to normalna praksa za kompaniju koja upravlja letom. Glavni pilot stavio je kafu na svoj sto s pladnjem, ali čaša je kasnije srušena.

Većina tekućine prolila se u pilotovo krilo, a mala količina i na upravljačku ploču. Ubrzo se zagrijala te se počela topiti jedna od tipki, što je rezultiralo neuspjehom upravljačkih konzola i poteškoćama u komunikaciji. Zatim je donesena odluka da se avion preusmjeri u Šenon, gdje je sigurno sletio.

Iz AAIB kažu da je operater od tog događaja promijenio svoju praksu te da se odsad daju i poklopci uz čaše s toplim napitkom, a osoblje stalno podsjeća na to kako ih koristiti.

(Klix)