Hronika

Zadnji na listi rješavanja: Na SVJEDOČENJE PROTIV DOKTORA Golića čeka 16 svjedoka

Suđenje poznatom banjalučkom anesteziologu Darku Goliću, optuženom za polno uznemiravanja pacijenata, zadnje je na listi rješavanja starih predmeta, pa najvjerovatnije neće ni biti zakazano ove godine, saznaje Srpskainfo.

Zadnji na listi rješavanja: Na SVJEDOČENJE PROTIV DOKTORA Golića čeka 16 svjedoka
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naime, sudija banjalučkog Osnovnog suda ni 13 mjeseci nakon izjašnjenja optuženog o krivici nije zakazao početak sudskog procesa.

– Izvršenim uvidom u CMS sistem (Sistem za automatsko upravljanje predmetima) utvrđeno je da nije zakazan glavni pretres u predmetu protiv optuženog Darka Golića. Predmet se nalazi na listi Plana rješavanja starih predmeta za zakazivanje za ovu godinu, koje je odredio Visoki sudski i tužilački savjet BiH, kao zadnji na listi predmeta i kao takav će biti zakazan po redoslijedu – navodi se u odgovoru Osnovnog suda u Banjaluci.

Negirao krivicu

Darko Golić, poznati banjalučki anesteziolog, posljednji put je bio u sudu 13. aprila prošle godine kada je negirao krivicu po optužnici koja ga tereti za polno uznemiravanje pacijenta koji je bio u teškom zdravstvenom stanju i vezan za bolesnički krevet.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Golić je 19. januara 2020. godine u vremenskom periodu od 19 do 22 sata kao načelnik Klinike za anesteziologiju, reumatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju bola Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ, u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio oštećenog u predjelu lica u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Izvor iz banjalučkog tužilaštva otkrio je još ranije da su rezultati istrage potvrdili postojanje osnovane sumnje da je doktor Golić počinio krivično djelo nad pacijentom koji je u UKC Republike Srpske ležao nakon teške saobraćajne nesreće.

Vještačenjem u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske utvrđeno je da je DNK osumnjičenog Golića pronađen na više uzoraka, i to na pacijentu M.Đ, zatim na posteljini oštećenog, njegovim naočarama i drugim predmetima.

Branio se ćutanjem

Golić se, tokom istrage branio ćutanjem i nije želio iznositi svoju odbranu. Naveo je da se nalazi u stanju šoka, jer je smatrao da je, nakon 52 dana koje je proveo u liječenju oštećenog, spasao jedan mladi život “svojim stručnim umijećem”.

Tada osumnjičeni doktor smatrao je da je neosnovano lišen slobode, te da su zbog svega ugroženi životi njegove porodice i njega lično, kao i karijera.

Pročitajte još

Međutim, ovakva izjava doktora Golića je opovrgnuta iskazima 16 svjedoka zaposlenih na Klinici za anesteziologiju, reumatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju bola UKC RS u Banjaluci.

Oni su ispričali detalje kritičnog događaja, navodeći da su prilikom ulaska u sobu u kojoj je bio smješten pacijent M.Đ. zatekli doktora Golića nagnutog nad licem pacijenta i da su vidjeli kako ga anesteziolog ljubi!

Poljubac

Žrtva optuženog M.Đ. je u svojoj izjavi tokom istrage naveo da se uopšte ne sjeća toka događaja.

S druge strane, supruga pacijenta M.Đ. izjavila je da je bila prisutna u prostorijama Klinike kada je došao doktor Golić i poljubio u obraz oštećenog.

Supruga pacijenta izjavila je istražiocima da ju je takav potez doktora Golića iznenadio. Takođe je navela da je prilikom ulaska u prostoriju njen suprug bio vidno uznemiren.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Supruga je o svemu obavijestila nadležne u UKC RS i inspektore MUP RS.

Prema jednom od svjedočenja, medicinska sestra je do detalja opisala šta je doktor Golić radio pacijentu.

– Pacijent se nalazio u izolovanoj “šok sobi”, a kada smo ušli unutra vidjeli smo da ga doktor Darko Golić drži za glavu i ljubi u usta. Golić nas je samo pogledao i nastavio, a mi smo izašli napolje – ispričala je istražiocima medicinska sestra koja će takođe biti svjedok u budućem krivičnom postupku.

Prihvati notifikacije