Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ZAHTIJEVA MNOGO HRABROSTI I ODRICANJA” Samo 2,7 odsto žena u BiH pokreće biznis

Društvo
Autor:

Manje od tri odsto radno sposobnih žena u BiH je u procesu pokretanja sopstvenog posla ili ima biznis u početnoj fazi poslovanja, koji je mlađi od tri godine, pokazuje najnoviji Globalni monitor preduzetništva.

Po tome je BiH i najlošija među čak 59 ekonomija u svijetu, koje je obuhvatilo ovo istraživanje Londonske poslovne škole. Prosjek Evrope i centralne Azije je, pritom, oko šest odsto, dok je svijetu taj procenat žena u prosjeku 10,2 odsto ili oko tri četvrtine prosjeka za muškarce.

Širom svijeta žene dosta češće nego muškarci ističu da se u preduzetničke vode upuštaju zbog potrebe da obezbijede egzistenciju, nego zbog prilike da se bave biznisom, a to je posebno izraženo upravo u BiH.

Žene ovdje čak dva i po puta češće navode potrebu da zarade za život kao razlog za pokretanje svoj posla, nego muškarci, a to kaže gotovo polovina žena obuhvaćenih istraživanjem.

Jedan od razloga za ovakvo stanje u BiH je i to što samo desetak odsto žena smatra da imaju pozitivne poslovne prilike i to je drugi najniži procenat u svijetu. Istovremeno, samo 12,7 odsto smatra da je lako za ženu da započne vlastiti biznis, ističu i iz Fondacije 787 iz Sarajeva, čiji rad je fokusiran upravo na preduzetništvo žena.

Pozitivno je, ipak, to da žene smatraju da imaju potrebne vještine da osnuju biznis ili mogućnosti da ih steknu.

Osim ove vjere u sebe, potrebno je mnogo hrabrosti, sposobnosti, odlučnosti i odricanja da se pokrene sopstveni posao, svjedoči i Jelena Bojanić iz Banjaluke, koja je nedavno u najvećem gradu RS otvorila vrtić sa novim, a zapravo tradicionalnim konceptom pod nazivom “Kod bake”.

foto privatna arhiva/RAS Srbija

– Imala sam sreću da su se ljudi koje sam sretala u životu našli tu za mene kada mi je bilo potrebno, jer čovjek ništa ne može sam. Sa druge strane, mora se sam posvetiti onome što radi i dati 100 odsto sebe. Na samom sam početku i ima i uspona i padova. Ali važno je vjerovati u to što radite i osjećati posao. I upravo to mi daje vjetar u leđa. Kada sam došla na ideju da otvorim predškolsku ustanovu, jednostavno sam je morala realizovati, upravo zbog borbenosti koju imam i istrajnosti koja me vodi kroz život i posao – kaže Jelena, te dodaje da za nju priliku za pokretanje posla ne određuje pol, već osobine čovjeka.

Koliko je ličnog odricanja, ipak, potrebno upravo ženi da bi vodila biznis, zna dobro Maja Arsenović iz Bileće, koja je na čelu porodične firme “Pčelica Maja”, domaćeg brenda odjeće i opreme za bebe i djecu.

– Preduzetnički duh sam naslijedila od roditelja koji su pokrenuli ovaj posao i zato za mene nije bila opcija da odem da radim, recimo, u banku, već sam htjela da se posvetim ovome. Mislim da bih ja i sama otišla u neke preduzetničke vode. Ali nisam sigurna koliko bih uspjela sama, bez te osnove koju su stvorili moji roditelji. Sigurna sam, ipak, da je bilo kakav posao teško pokrenuti i voditi bez podrške, posebno kada imate djecu. Usklađivanje obaveza prema porodici i privatnom poslu mi je kao ženi najteže, i sa tim se svaki dan borim. Jer, ako ovo hoćete da radite, nema odmora i radnog vremena – kaže Maja, koja se prisjeća da je čak i dan kada se porodila, iz porodilišta, morala da radi.

BDP bi mogao porasti za 20 odsto

Samo je oko jedne trećine svih radno sposobnih žena u BiH je ekonomski aktivno, bilo da su zaposlene ili traže zaposlenje, dok bi BDP zemlje u prosjeku mogao biti 20 odsto veći ako bi žene učestvovale na tržištu rada na istom nivou kao i muškarci. Stalna visoka razlika u zaposlenosti kod polova od preko 20 procentnih poena nije se poboljšala posljednjih godina i dvostruko je veća od prosjeka Evropske unije, navodi se i u nedavno usvojenom dokumentu Zajedničke socioekonomske reforme u BiH u naredne tri godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO