Politika

ZAJEDNIČKA IZJAVA MEĐUNARODNIH PREDSTAVNIKA "Poziv Mostarcima da u nedjelju izađu na izbore"

Građani Mostara, posebno mladi, treba da u nedjelju, 20. decembra, izađu i glasaju na prvim lokalnim izborima od 2008. godine u tom gradu, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

ZAJEDNIČKA IZJAVA MEĐUNARODNIH PREDSTAVNIKA "Poziv Mostarcima da u nedjelju izađu na izbore"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo se navodi u zajedničkoj izjavi iz Delegacije EU u BiH, Ambasade Velike Britanije, Ambasade SAD, Misije OEBS u BiH, te Kancelarije visokog predstavnika.

– Izbori moraju proteći u mirnom okruženju i u skladu sa važećim zakonskim okvirom i međunarodnim standardima. Svima koji učestvuju u ovom procesu, uključujući i nestranačke posmatrače, mora se u potpunosti omogućiti da profesionalno vrše svoje dužnosti u skladu sa postojećim pravilima i procedurama – napominje se u zajedničkoj izjavi.

Oni su pohvalili Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH za organizovanje izbora u Mostaru, u saradnji sa Gradskom izbornom komisijom, u teškim okolnostima.

S obzirom na pandemiju virusa korona, potpisnici izjave apeluju na poštivanje mjera zaštite u procesu glasanja i brojanja glasova, te pozivaju nadležne organe da obezbijede svu potrebnu zaštitnu opremu, kao i poštovanje zaštitnih mjera na biralištima.

– Konačno, pozivamo sve stranke i nezavisne kandidate koji budu izabrani u Gradsko vijeće Mostara da što prije sprovedu rezultate izbora nakon njihove ovjere, te izaberu gradonačelnika. Mostarci, koji su toliko dugo čekali da ostvare svoja prava, zaslužuju Gradsko vijeće koje će biti u potpunosti posvećeno služenju njihovim interesima – ističe se u zajedničkoj izjavi.

Lokalni izbori za Gradsko vijeće Mostara biće održani u nedjelju, 20. decembra.

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada 13 vijećnika, a u šest izbornih jedinica gradskog područja preostala 22.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt, od čega 22 političke stranke, četiri nezavisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista nezavisnih kandidata, odnosno ukupno 370 kandidata.

U centralni birački spisak za lokalne izbore u gradu Mostaru upisana su 100.864 birača.

Prihvati notifikacije