Gradovi

LOKALNI IZBORI U MOSTARU Gradski odbor HDZ BiH: Pokradeno na hiljade hrvatskih glasova

Gradski odbor HDZ BiH Mostar tvrdi da je pokradeno na hiljade hrvatskih glasova na proteklim lokalnim izborima, te pozvao predstavnike međunarodne zajednice i sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema i, kako su naveli, očiglednih izbornih manipulacija.

LOKALNI IZBORI U MOSTARU Gradski odbor HDZ BiH: Pokradeno na hiljade hrvatskih glasova
FOTO: SRNA

Iz HDZ tvrde da se nastavlja izborni inženjering nakon zatvaranja birališta, te da sa hrvatskih područja nestaju glasovi ili se ne broje.

– Danas imamo upravo takvu situaciju na koju smo upozoravali. Nakon 16 časova od zatvaranja birališta nemamo izbrojane glasove za Grad Mostar. Imamo glasove kojih preko noći nigdje nema, a dobile su ih hrvatske stranke. Ko je ukrao te glasove ili ih prebacio drugim političkim opcijama – pitaju iz HDZ BiH.

Iz ove stranke ističu da Centralna izbrona komisija (CIK) BiH i Gradska izborna komisija moraju biti nezavisne od političkog uticaja, garantovati transparentnost i demokratski izborni proces, što, kako navode, u Mostaru nije slučaj.

Pročitajte još

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je saopšteno da CIK BiH postupcima koji su uslijedili nakon zatvaranja biračkih mjesta unosi razdor u izborni proces u gradu Mostaru.

– U ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje CIK BiH mogu se uvidjeti pokušaji prevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima žive većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad – dodaje se u saopštenju.

Iz HNS zahtijevaju hitno uključivanje međunarodnih faktora da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu izvede pred svjetlo javnosti kako bi se spasio izborni proces.

– Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS uz HRS naprosto pripisani nekome drugome, posebno nakon činjenice da stranke takozvanog probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale, te da su nisku izlaznost svog glasačkog tijela, uslovno rečeno i spletkama nakon 19 časova kompenzovali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz CIK – saopšteno je iz HNS.

Prihvati notifikacije