Društvo

ZAJEDNIČKA MISIJA Dr Jovanović: Bez mjera ne bismo mogli da zaustavimo PRENOS VIRUSA

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je da će Krizni štab i nadalje predlagati najurgentnije mjere u skladu sa epidemijskom situacijom.

ZAJEDNIČKA MISIJA Dr Jovanović: Bez mjera ne bismo mogli da zaustavimo PRENOS VIRUSA
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Koordiniraćemo aktivnostima koje svaki sektor treba da pruži da ne dođe do kontakata među ljudima u cilju prevencije prenošenja virusa. Imamo priliku da vidimo u regionu primjere naglog skoka broja zaraženih, porasta smrtnosti. To upozorava da je i dalje ključna misija cijelog društva da se održava prevencija i da se presjekom komunikacije presiječe prenos virusa – istakla je Jovanovićeva, piše Kurir.

Samo u humanoj populaciji

Ovaj virus, napominje, opstaje samo u humanoj populaciji i ako ne primjenjujemo mjere, nećemo moći da zaustavimo prenos virusa.

Pročitajte još

– Naša misija je zajednička i svi na tome treba da radimo – naglasila je direktorka “Batuta”.

Sve više građana poštuje mjere

Iz dana u dan se sve više i među mladima i među radnoaktivnim stanovnicima prihvata maska, kada držimo masku i držimo distancu, to znači da vjerujemo u način suzbijanja širenja kovida-19.

Ukazala je da mjere u školi daju dobre rezultate, te dodala da za sada nije planirano zatvaranje škola.

– Ukoliko dođe do pogoršanja, sve mjere će biti primijenjene – dodala je Jovanovićeva.

Navela je da se oko 15 odsto pacijenata leči u bolnicama, ukazujući da će nove kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu za tri puta povećati kapacitete za liječenje kovid pozitivnih.