Banjaluka

ZAJEDNIČKI „BIZNIS“ BAKE I UNUKE Danica i Jelena imaju najšareniji štand

Kad baka tradiciju, umijeće i ljubav prenese na svoju unuku, kao rezultat onda nastanu stotine šarenih, strpljivo ukrašenih jaja.

ZAJEDNIČKI „BIZNIS“ BAKE I UNUKE Danica i Jelena imaju najšareniji štand
Foto: N. Telebak/RAS Srbija

Vaskršnji praznici pravo su vrijeme da se porodica okupi i provede vrijeme zajedno, a Danica Bajić i njena unuka Jelena iz Česme imaju i svoju malu tradiciju.

One su zajedničkim snagama obojile 360 jaja i iznijele ih pred sugrađane, a njihova tezga definitivno je jedan od najšarenijih na pijaci. Ljubičasta, zelena, plava, žuta i naravno crvena presijavaju se u školjkama, pa prolaznici ne mogu odoliti da ne zastanu i pazare bar po komad, dva.

Njih dvije već treću godinu šaraju jaja i prodaju ih na Tražnici, a da su se dobro izvještile u ovom „biznisu“ dokaz su i stalne mušterije, koje ih strpljivo čekaju. Pojedini su se još juče raspitivali kada stižu sa svojom prazničnom robom.

U srijedu smo motale dio jaja, a juče smo sve kuvale. Prodaja dobro ide, ja sam zadovoljna, jaja su lijepa i kvalitetna. Domaća su što je najvažnije. Šaramo ih voskom, ali traženija su ipak ona ukrašena travkama – priča baka Danica.

Ona je prije pet godina počela dolaziti na pijacu za Veliki petak, a poslije joj se pridružila i unuka. Danica i Jelena uživaju u zajednički provedenom vremenu, a naravno svu zaradu dijele na ravne časti.

– Ovo su naša dva dana u godini, petak i subota. Unuka jedva dočeka ovaj dan, a već je isplanirala i šta će kupiti od „plate“- govori ova vesela baka, dok uslužuje kupce.

Za razliku od vršnjaka, koji rijetko znaju i žele da farbaju praznična jaja, Jelena je uz svoju baku sve savladala. Najviše voli ljubičasta i plava jaja, a omiljena joj je tehnika sa travama.