Magazin

Zalijevanje nije jedini spas: Jednom nedjeljno ovo trebate uraditi svojim biljkama kako bi bile zdrave tokom zime

Kućnim biljkama potrebna je velika pažnja pri održavanju, gdje, naravno, spada zalijevanje, ali postoji jedna stvar na koju mnogi zaboravljaju kada je njega biljaka u pitanju.

Sobne biljke
FOTO: BAUHAUS HRVATSKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Na to je ukazao jedan stručnjak za brigu o biljkama, a u pitanju je brisanje prašine, koje je, zapravo, izuzetno važno.

Kako je istakao Hari Bodel, stručnjak za baštovanstvo i biljke, brisanje prašine s kućnih biljaka ima snažne benefite.

– Nakupljanje prašine u bilo kom području doma nikada nije dobra stvar. Ona može da uzrokuje alergije, utiče na disanje, ali i da utiče na to da biljke ne budu na svom maksimalno “zdravom” nivou – objasnio je on.

– Kada su listovi prekriveni prašinom, ne mogu da dobiju optimalnu količinu svjetla koja im je potrebna za fotosintezu. Tako biljke ne mogu da proizvedu kiseonika koliko bi trebalo, a time se propušta jedan od najvećih benefita od njih. Uz to, bore se sa rastom i mogu krenuti da venu ako ne dobijaju svjetlo koje im treba, a sve zbog prašine – istakao je on.

Pored toga, naglašava da treba voditi računa o štetočinama i bolestima, čestim problemom tokom zimskim mjeseci.

Dakle, to znači da bi trebalo brisati biljke jednom ili nekoliko puta nedjeljno, a onda analizirati da li je to dovoljno ili previše. Stručnjak je dodao da je najbolje koristiti krpu od mikrofibera, a njome skloniti što je više moguće prašine.

Pročitajte još

Držite list odozdo jednom rukom i onda nježno krpom pređite preko površine lista. Morate da pridržavate list da se ne otkine ili ošteti. Ako su listovi mali, možete ih brisati četkicom, jer bi krpa mogla biti prevelika – rekao je on, pa dodao:

– Kada ste obrisali biljke, možete da properete listove. Navlažite krpicu i istom metodom, uz pridržavanje, obrišite listove i stabljike. Ostavite biljku da se osuši prije nego što je vratite na svoje mjesto – savjetovao je.

Ekspert ističe da ovo ne doprinosi samo zdravlju biljke, već i ukućana, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije