Politika

"Žalosno je što se svi mi MORAMO STIDITI" Dodik i Komšić ne mogu ni na sastanak bez međusobnih sukoba

Zvaničnici BiH još jednom su pokazali svoju nezrelost i nedoraslost kada je u pitanju diplomatija i funkcija na kojoj se nalaze.

"Žalosno je što se svi mi MORAMO STIDITI" Dodik i Komšić ne mogu ni na sastanak bez međusobnih sukoba
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Ovaj put to se desilo na nedavnom sastanku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom kada je član Predsjedništva BiH Željko Komšić naprasno napustio sastanak.

Razlog napuštanja sastanka je, kako je kasnije rekao Komšić, „provokacija drugog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je rekao da on nije biran glasovima Hrvata i da nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda“.

Komšić tvrdi da je njegov odlazak sa sastanka poruka stranim diplomatama koji „ne reaguju na neke stvari“.

– Jednostavno ne reaguju na stvari koje se tiču ove države, a tek tako prelaze preko teza koje se tiču rušenja ove države. Ja ne bih mogao tako da sam na njihovom mjestu, reagovao bih. Zna se kakva je diplomatska praksa i običaji, a na kraju krajeva lijepo ponašanje. Ako naši međunarodni prijatelji hoće da slušaju takvog Dodika, eto im ga, neka ga slušaju – rekao je Komšić.

S druge strane Dodik ovakvo Komšićevo ponašanje ocjenjuje brukom za BiH.

– Komšić ne propušta priliku da se lično izblamira, a time izblamira i BiH za koju se navodno zalaže – rekao je Dodik.

I ovo nije prva javna svađa članova Predsjedništva, kao ni prvo napuštanje sastanaka sa stranim diplomatama od strane visokih funkcionera BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su u decembru prošle godine odbili da prisustvuju sastanku sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom jer je on prethodno „bio na sastanku sa Dodikom na kojem nije bila istaknuta zastava BiH“.

Koliko ovakvo ponašanje najviših funkcionera šteti samo BiH i njima samima i da li time uopšte postižu svrhu za koju se navodno zalažu? Drugim riječima, da li domaći političari trebaju svoje lične sukobe i unutrašnje probleme da iznose pred stranim diplomatama i da li trebaju očekivati od stranaca da se miješaju u njihove sukobe i probleme?

Analitičari ocjenjuju da se članovi Predsjedništva BiH ponašaju kao mala djeca i da umjesto sastanka sa Boreljom i onoga šta je na njemu dogovoreno ili nije dogovoreno danas svi pričaju o još jednom u nizu sukoba Dodika i Komšića.

Bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović ističe da je poznato da se najviši  funkcioneri ne pridržavaju nikakvog diplomatskog protokola niti ponašanja.

FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE
Draško Aćimović

– To što rade je izvan  svakog diplomatskog protokola. Nije ni čudo što nas stranci uglavnom smatraju divljacima, a takvu sliku o nama stiču upravo kroz ponašanje najviših funkcionera u BiH. Žalosno je što se svi mi moramo stiditi, ne zbog naših postupaka, već naših funkcionera – kaže Aćimović.

On podsjeća da je i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer prije par dana ponovio da ne trebamo očekivati da nam stranci rješavaju probleme već da ih moramo riješiti sami. Aćimović ističe da je to činjenica koje se svi moraju držati.

Iznošenje prljavog veša pred strane diplomate, po Aćimovićevom mišljenju, najviše će naštetiti BiH.

Aćimović kaže da članove Predsjedništva očito ne zanima šta strane diplomate misle o njima ili BiH već ih isključivo zanima njihova pozicija i njihovi interesi. On dodaje da je ta njihova igra unaprijed dogovorena radi daljeg očuvanja njihovih pozicija i stečenog kapitala.

Aćimović ističe da političari to namjerno rade da prebace lopticu na nebitne teme.

U tome i uspjevaju jer, kako kaže Aćimović, niko danas ne priča o tome da imamo 2.000 umrlih od korona virusa ili da uopšte nismo pripremljeni za sljedeći udar pandemije koji će vjerovatno doći krajem maja.

– Niko danas ne priča da je u BiH trenutno vakcinisamo možda samo jedan odsto građana. Isto tako, niko  ne pominje najnoviji izvještaj Evropske banke za obnovu i razvoj u kojem se navodi da BiH prijeti gubitak od oko 250 hiljada radnih mjesta, kao i da imamo pola miliona gladnih građana – kaže Aćimović.

Umjesto ovih problema, kako kaže on, svi danas bave svađom Dodik – Komšić ili onom prije nje, i onom što će doći poslije nje.

– To i jeste cilj tih navodnih svađa – smatra Aćimović.

Prihvati notifikacije