Kolumne

Zamajavanje

Poplave prijete, samo nas je viša sila, za sada, spasila od usuda s kojim se nije mogla izboriti čak ni moćna organizovana Njemačka, ni prebogati Luksemburg. Vakcina nema dovoljno, a četvrti talas samo što nije.

Zamajavanje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ali, ima Republika Srpska preča posla! Rasprava o objedinjavanju funkcije predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz RS je ipak top tema. Ej, nije mala stvar, radi se o najvitalnijem nacionalnom interesu srpskog naciona u BiH! Da li će politički najmoćniji Srbin ili Srpkinja sutra sjediti u jednoj ili u dvije fotelje?

Sudbinsko je to pitanje!

Priču je prvo zakotrljao, a ko bi drugi, lider SNSD Milorad Dodik, pa je loptu spremno prihvatila potpredsjednica ove stranke i aktuelna predsjednica RS Željka Cvijanović, tvrdnjom da je to “sjajan koncept direktnog institucionalnog predstavljanja Srpske na nivou BiH”. Kao da danas, Bože mi oprosti, Dodik ne predstavlja Republiku Srpsku glumeći ulogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Opozicija se upecala, kao i uvijek. I ocijenila da to “nije sjajan koncept” nego prenošenje nadležnosti.

I eto vikenda zabave za široke narodne mase!

Bitka se naročito rasplamsala ne ženskom krilu. Predsjednica RS Željka Cvijanović i perjanica opozicije Jelena Trvić okarakterisale su jedna drugu kao nepismenu, nesamostalnu političarku, koja, narodski rečeno, lupa gluposti.

Pročitajte još

Ali, šta, u stvari, predstavlja to famozno objedinjavanje funkcija? Da li je ono uopšte moguće u današnjoj BiH?

Ili se radi o priči, poput one iz vica, kada je Mujo objavio: “velika porcija ćevapa i veliko pivo dvije marke”. A kad su ga pitali gdje to ima, odgovorio je: “nema nigdje, ali baš lijepo zvuči”.

Čak i onima koji vjeruju da je objedinjavanje funkcija “sjajan koncept” savršeno je jasno da je (skoro) nemoguće, u cugu, promijeniti i Ustav BiH i Ustav RS i Izborni zakon BiH i još nekoliko zakona. A bez toga ništa  od “sjajnoj koncepta”!

Da je konsenzus takve vrste u današnjoj BiH nemoguć dobro znaju i oni koji upozoravaju da bi, ako se funkcije objedine, “cijela Srpska živjela po diktatu jednog čovjeka”. Što sada, kao, nije slučaj.

I dok se vaskoliko srpstvo zamajava nemogućom misijom, mali Dragan Vladušić, jedino dijete u srpskom selu na granici Federacije BiH i Hrvatske, nema čestitog puta do 18 kilometara udaljene škole.

Prihvati notifikacije