Politika

ZAMKA ZA DODIKA I ČOVIĆA Može li im CIK zabraniti učešće na izborima

Ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) odbije da ovjeri prijave za izbore liderima SNSD i HDZ BiH, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, BiH bi mogla da uđe u najozbiljniju krizu od završetka rata.

ZAMKA ZA DODIKA I ČOVIĆA Može li im CIK zabraniti učešće na izborima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To su, između redova, već najavili šefovi najvećih političkih stranaka Srba i Hrvata u BiH, komentarišući nedavnu izjavu predsjednika CIK, Suada Arnautovića, da bi se ta tačka mogla naći na dnevnom redu ukoliko Kristijan Šmit u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti Dodika i Čovića optuži za “potkopavanje Dejtona i Ustava”.

Naime, pojašnjavajući namjeru da Dodika i Čovića stavi “na tapet”, u zavisnosti od sadržaja Šmitovog izvještaja, Arnautović je, između ostalog, rekao da CIK ima “odriješene ruke” da navedenim političkim liderima onemogući učešće na izborima u oktobru ove godine, ako se u Njujorku objavi da njih dvojica narušavaju mirovni sporazum.

– Ako je ovo tačno da u njegovom izvještaju, koji će podnijeti 11. maja, imenom i prezimenom tvrdi, optužuje da se neko ponaša antidejtonski, to je dovoljno za djelovanje. Potrebno je da glavni tumač Dejtonskog sporazuma kaže da se taj i taj predsjednik stranke ponaša antidejtonski, suprotno potpisanoj izjavi da će poštivati Opšti mirovni sporazum u BiH. To je dovoljno da mi stavimo na dnevni red – izjavio je Arnautović.

Čekajući Šmita

Pojedini analitičari i stručnjaci za međunarodne odnose smatraju da bi u slučaju da se CIK zaista odluči da na taj korak, vladajuća politička garnitura “u Srba i Hrvata”, praktično, malo šta mogla da učini. Posebno iz razloga što bi, kako kažu, iza takve odluke vjerovatno stao visoki predstavnik, koga podržavaju najmoćnije zemlje Zapada, a bilo kakva konkretna pomoć prijateljskih država, prvenstveno Rusije, u svjetlu sadašnje krize u Ukrajini ne bi bila moguća.

– Ako Kristijan Šmit predstavi Savjetu bezbjednosti izvještaj kakav se najavljuje, a iza takvog izvještaja stanu SAD i Evropska unija, plašim se da bi zaista moglo doći do toga da se pojedinim političkim liderima, koji se optužuju za antidejtonsko djelovanje, zabrani učešće na izborima – kaže za Srpskainfo bivši karijerni diplomata i stručnjak za međunarodne odnose iz Beograda, Srećko Đukić.

Srećko Đukić o stranim ambasadorima
FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

On tvrdi da Zapad, koji je zbog rata u Ukrajini “homogeniji kao nikad ranije”, neće tolerisati stvaranje bilo kakve ozbiljnije krize u BiH.

– Ne vidim način kako bi bilo ko sa strane mogao da pomogne Dodiku, odnosno da ga zaštiti, ako se donese takva odluka. Situacija je vrlo ozbiljna. Mislim da Republika Srpska i Srbija polako postaju moneta za potkusuravanje velikih sila, što nikako nije dobro – ocjenjuje Đukić.

“No pasaran”

Inače, u prvim reakcijama na upozorenje CIK da bi im moglo biti zabranjeno učešće na izborima, lideri SNSD i HDZ poručili su da takva odluka “neće proći”.

– Centralna izborna komisija BiH ne odlučuje o kandidaturama i priča Suada Arnautovića nije njegova pamet. U Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju moje kandidature i da bi to bio krah Republike Srpske – rekao je Dodik, dodajući da će se sigurno kandidovati na predstojećim izborima.

Pročitajte još

Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, izjavio je da poruka predsjednika CIK “jasno govori šta je namjera tih ljudi”, ali da im to, kako je rekao, nikad neće proći.

– CIK predstavlja čistu političku instituciju napravljenu tako da jedna politička opcija može da upravlja izbornim procesom. Dobro je da se javio predsjednik CIK da kaže da će oni procijeniti da li neko antidejtonski djeluje, pa će ga skinuti ili neće potvrditi na listama. Dobro je da smo to čuli, da izbjegnemo bilo kakva nagađanja oko toga šta je CIK BiH, šta im je cilj i kako želi manipulisati onim što je Ustavni sud BiH stavio van snage – poručio je Čović.

“Ishitrena izjava”

Bivši član Centralne izborne komisije BiH, Vehid Šehić, za Srpskainfo kaže da je najava sadašnjeg predsjednika CIK o mogućoj zabrani učešća na izborima pojedinim političarima “malo ishitrena”.

Arnautović je, inače, “podlogu” za svoju prijetnju našao u članu 1, tačka 13 Izbornog zakona BiH, kojim je predviđeno da predsjednik stranke, koalicije ili nezavisni kandidat tokom prijave za učešće na izborima potpisuje izjavu da će se pridržavati Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH.

Vehid Šehić
FOTO: O KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Nisam siguran da se samo na osnovu izvještaja visokog predstavnika nekome može zabraniti prijava za izbore. To je moguće ukoliko, hipotetički, Šmitov izvještaj o antidejtonskom i antiustavnom djelovanju pojedinih političara bude potkrijepljen i nekom konkretnom odlukom visokog predstavnika ili nadležnih sudova. U tom slučaju bi CIK imao pravo da odbije prijavu za izbore takvim licima – objašnjava Šehić.

“Fini neki ljudi, pošteni”

Komentarišući za Srpskainfo upozorenja predsjednika CIK, kao i reakcije lidera SNSD i HDZ na Arnautovićevu izjavu, predsjednik PDP, Branislav Borenović, kaže ga to ni najmanje nije iznenadilo.

– Baš me čudi. Fini neki ljudi, pošteni. Posebno Dodik. Ne psuje, ne pokazuje srednji prst, ne prijeti, ne ucjenjuje, sa cijelim svijetom ima odlične odnose. Na posao i stranačke zabave putuje Vladinim helikopterom ili avionom. Na slavu mu dolaze ambasadori, visoki predstavnici, poštuje sve institucije, posebno pravosudne. Što je najvažnije, pridržava se Ustava i zakona, izgrađuje sistem i vladavinu prava – kaže Borenović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U svjetlu navedenog, dodaje da “ne vidi razlog” zbog čega se lider SNSD i njegov “prijatelj i partner”, šef HDZ BiH, Dragan Čović, brinu oko Šmitovog izvještaja i odluke CIK.

– Usvajaju budžete na vrijeme, ukidaju akcize, smanjuju PDV, narod zbog njih i njihovog trećeg kolege iz vlasti ne miče iz BiH, korupcija skoro da ne postoji. Milina jedna! Ne vidim razlog zašto da se brinu. Šta bi ova zemlja bez njih trojice – ističe Borenović.

Tegeltija: Zabrana je put u destabilizaciju BiH

Pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Milan Tegeltija, rekao je da najava predsjednika CIK BiH da ta komisija može da zabrani učešće na izborima Miloradu Dodiku predstavlja opasan pokušaj pripreme javnosti za neustavnu i nezakonitu odluku, koja ima kapacitet da sruši BiH kao državu.

– Zabrana učešća Dodiku na izborima je nešto o čemu je opasno i razgovarati, a kamoli da se pokuša sprovođenje nečeg takvog. Ko god želi dobro svim ljudima u BiH, taj neće ni pomišljati na tako nešto, jer je to siguran put u destabilizaciju BiH. Srpski narod i Republika Srpska to ne bi prihvatili, jer bi time bila otvorena Pandorina kutija u BiH – poručio je Tegeltija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije