Svijet

"Zanemarene sve obaveze prema nama" Rusija se povlači iz Svjetske zdravstvene organizacije i STO

Vlada Rusije počela je proces jednostranog povlačenja iz više međunarodnih organizacija.

"Zanemarene sve obaveze prema nama" Rusija se povlači iz Svjetske zdravstvene organizacije i STO
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Uključujući Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) – izjavio je danas zamjenik predsjednika državne Dume Pjotr Tolstoj.

Ponovo ćemo razmotriti naše međunarodne obaveze i ugovore od kojih sada nemamo nikakvu korist, već samo direktnu štetu.

Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je u Dumu spisak tih ugovora i mi ćemo ga analizirati i predložiti da se povučemo iz njih, rekao je Tolstoj, prenosi Politiko.

Pročitajte još

On nije naveo o kojim se sve ugovorima radi, ali je rekao da je naredni korak izlazak iz STO i SZO, “koje su zanemarile sve obaveze prema Rusiji“.

Evropske članice SZO su 10. maja podržale rezoluciju kojom se ta organizacija Ujedinjenih nacija poziva da donese odluku o premiještanju evropskog sjedišta Kancelarije za nezarazne bolesti iz Moskve i da privremeno suspenduje sve regionalne sastanke koji je trebalo da se održe u Rusiji.

Pomoćnik ruskog ministra zdravlja Andrej Plutnicki tada je izjavio da usvajanje takve rezolucije predstavlja grubo kršenje Statuta SZO.

Prijedlog o povlačenje iz STO u Dumi je dat još u martu, nakon što je grupa zapadnih zemalja odlučila da Rusiji ukine trgovinske povlastice zbog invazije na Ukrajinu, prenosi B92.

Prihvati notifikacije