Svijet

ZAPALJIVA TRAMPOVA PORUKA "Ako me smijenite, Amerika ide u građanski rat!"

Američki predsjednik Donald Tramp upozorio je na Tviteru da bi njegov opoziv mogao da izazove drugi građanski rat u SAD, citirajući izjavu evangelističkog pastora Roberta Džefrisa, koji je tu ocjenu iznio za “Foks njuz”.

ZAPALJIVA TRAMPOVA PORUKA "Ako me smijenite, Amerika ide u građanski rat!"
FOTO: PROFIMEDIA

Džefris je dodao da bi zemlja impičmentom predsjednika mogla da bude nepovratno slomljena i da se od toga nikada ne bi oporavila.

Tramp je na Tviter nalogu napisao da, kao i svaki američki državljanin, zaslužuje da se suoči sa onim ko ga optužuje, pogotovo, kako je naveo, zato što je uzbunjivač predstavio savršen razgovor sa inostranim liderom na potpuno “netačan i prevarantski” način.

On je dodao da ne želi da se sastane samo sa uzbunjivačem “koji je iznio informacije iz druge i treće ruke”, već i sa osobom “koja mu je nezakonito dala te većim dijelom netačne informacije”.

Da li je ta osoba špijunirala predsjednika SAD? To će imati velike posljedice – napisao je Tramp.

On je istakao da želi da predsjednik Odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD za obavještajne poslove Adam Šif bude ispitan na najvišem nivou zbog “prevare i izdaje”, prenosi “Sputnjik”.

– Njegove laži iznijete su na najbezobrazniji i najgrozniji način u istoriji Kongresa. On je napisao i pročitao užasne stvari, a onda rekao da ih je izgovorio predsjednik – naveo je Tramp.

Šif je juče izjavio da je Kongres SAD odlučan u namjeri da dobije pristup razgovorima Trampa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim svjetskim liderima i dodao je da je Kongres zabrinut da postoji mogućnost da je Tramp ugrozio nacionalnu bezbjednost SAD.

Poslije dojave anonimnog uzbunjivača iz obaveštajnih krugova, demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proceduru Trampovog opoziva.

Demokrate navode da je Tramp zloupotrijebio položaj i da je od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog tražio političku uslugu – da u Ukrajini istraži poslovanje Hantera Bajdena, sina njegovog potencijalnog protivkandidata na predsjedničkim izborima iz redova demokrata DŽozefa Bajdena.