Svijet

Zapanjujući snimci sigurnosne kamere pokazuju koliko su izbori za rusku Dumu zaista (ne)demokratski

Ruka iza zastave, karton preko kamere, falsifikovanje potpisa, to su navodno samo neki od načina prekrajanja izborne volje birača koji se dešavaju u Rusiji a koji su zabilježeni na video snimcima koji su zapalili Tviter.

Zapanjujući snimci sigurnosne kamere pokazuju koliko su izbori za rusku Dumu zaista (ne)demokratski
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Opozicija u Rusiji odavno kritikuje vlast kako redovno krade glasove a ovi najnoviji snimci idu u prilog tome da su i ovogodišnji izbori za rusku Dumu daleko od slobodnih i demokratskih, prenosi Blic.

Na prvom snimku, jasno se vidi kako jedna od kontrolorki na izbornom mjestu daje papiriće sa glasovima nepoznatoj osobi koja se krije iza ruske zastave.

Sljedeći snimak je gotovo komičan – neko stavlja izrezani karton preko kamere ne bi li prikrio mutne radnje u izbornoj jedinici u Sent Petersburgu.

Na primjedbu da su falsifikovali potpise, jedna od kontrolorki je jednostavno zgrabila izborne papiriće u pokušaju da prikrije nedjelo.

Međutim i kad imate dokaze za krađu, ništa nije gotovo. Kada je jedan od kandidata za poslanike htio da prijavi nepravinosti, obezbjeđenje ga je prosto – izbacilo.

Ove izbore inače obilježila je mala izlaznost i nedvosmislen pad popularnosti vladajuće Jedinstvene Rusije iako je vlast učinila sve da opoziciju marginalizuje.

Da li će Putin uspjeti da povrati popularnost svoje stranke ili je ovo početak kraja njegovog režima, ostaje ipak da se vidi.

Prihvati notifikacije