Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAPJEVANA I PORODIČNA HIMNA Šljivari iz svih krajeva svijeta okupili se u selu kod Knina

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Peti put zaredom, krajem avgusta, članovi porodice Šljivar iz svih krajeva svijeta našli su se i ove godine na porodičnom okupljanju u selu Golubić kod Knina u Hrvatskoj, odakle su utvrdili da im je svima postojbina.

U starom dijelu Golubića danas se može sresti samo jedno vozilo i nešto dalje jedan začuđeni mještanin. Ovdje danas, nažalost, živi tek nekoliko srpskih porodica, povratnika, a Šljivari, koji su raseljeni širom svijeta, dolaze tek da obiđu djedovinu na nekoliko dana tokom godišnjeg odmora.

Ovogodišnji domaćini druženja, braća Slavko, koji živi u Zadru, i Branko, u Beogradu, sa suprugama, širokim osmijehom i bratskom srdačnošću dočekali su rođake.

Uz tradicionalne đakonije ovog kraja, dobru staru pršutu, koziji sir, vino i grožđe, porodica se družila ispred lijepo uređene porodične kuće domaćina. Da se ne odstupi od višegodišnje tradicije druženja prezimenjaka, harmonikaš Džone razvlačio je sve znane domaće hitove zabavne i narodne muzike.

A Šljivari, veseli i dobro uigrani, pjevali su i igrali na oduševljenje malobrojnih komšija. Neizbježna je bila i „porodična himna“, muško-ženska pjesma „Šta to radiš, Maro“.

Nakon posjete porodičnom groblju u Golubiću, Šljivari su obišli i jednu od najstarijih crkava posvećenu Sv. Arhiđakonu Stefanu, koja je izgrađena 1462. godine. Tu je, kako pričaju mještani ovog kraja, učiteljevao i srpski narod prosvjećivao Dositej Obradović.

Puni emocija zbog prvog susreta s mjestom porodičnih korijena, nakon nekoliko provedenih sati u Golubiću, Šljivari se, preko graničnog prelaza Strmica, na čuđenje i pokazane simpatije carinika zbog brojnog stanja prezimenjaka, na dalje zborovanje uputiše ka planinama Republike Srpske, tačnije na Klekovaču, iznad Drinića.

Tu je pjesmi, igri, veselju i druženju kraj došao tek sutradan u podne, poslije detaljnog evociranja uspomena sa ovog i prethodnih porodičnih susreta.

Dogodine naredni susret

Rastajući se sa iskrenim željama za srećan povratak sadašnjim domovima, Šljivari, kao i prethodnih godina, obećaše da će naredne godine doći u još većem broju. Gdje i kad, odlučiće već ustaljeni sastav porodičnih entuzijasta: Radomir, Goran, Aco, Darko i najmlađi Nikola, uz svesrdnu ponuđenu pomoć i podršku ovogodišnjih domaćina.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO