Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zapošljavaju više od 67.000 RADNIKA: U BiH najviše stranih podružnica DOLAZI IZ EU

Društvo
Autor:

Foto: Tanjug/RAS Srbija

U Bosni i Hercegovini posluje 870 stranih podružnica, koje zapošljavaju 67.494 radnika, a 2017. su ostvarile promet od 14,95 miliona KM.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je u ovoj godini, naime,  broj stranih podružnica činio 1,3 odsto od ukupnog broja poslovnih subjekata, odnosno preduzeća i preduzetnika, obuhvaćenih strukturnim poslovnim statistikama (SPS obuhvat).

Najveće učešće stranih podružnica je u područjima Prerađivačka industrija – 31,7 i Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala – 30,7 odsto.

U stranim podružnicama angažovano je 12,8 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Struktura zaposlenih u stranim podružnicama pokazuje da je najveći dio zaposlenih angažovan u područjima Prerađivačka industrija – 59,8  i Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala – 23,3 odsto.

Posmatrano po zemljama porijekla, 68,5 odsto stranih podružnica je iz zemalja članica Evropske unije, koje zapošljavaju 73,5 odsto zaposlenih u stranim podružnicama, a 31,5 odsto iz zemalja koje nisu članice EU, sa 26,5 odsto zaposlenih.

Učešće stranih podružnica u ukupno ostvarenoj dodanoj vrijednosti po faktorskim troškovima SPS obuhvata je bilo 18,8 odsto. Prerađivačka industrija u stranim podružnicama učestvovala je sa 49,5, a Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala sa 22,6 odsto.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO