Politika

"Zapošljavanja preko veze, nekažnjene afere" Narodni front poručuje da je KORUPCIJA SVE IZRAŽENIJA, a broj optužnica sve manji

Кorupcija je neetičko i nezakonito ponašanje koje podrazumijeva zloupotrebu javne vlasti, položaja ili ovlašćenja radi lične dobiti, a njeni štetni efekti su duboko ukorijenjeni u političkim, ekonomskim i društvenim sistemima.

Jelena Trivić Radislav Dončić
FOTO: NARODNI FRONT

Navodi se ovo u saopštenju Pravnog tima Narodnog fronta povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. 

Oni dalje navode da prema istraživanju koje je nedavno predstavio Transparensi internešnel BiH, čak 68,8 odsto građana ove zemlje nema povjerenja u rad zaposlenih u javnoj upravi, a većina njih (82,9 odsto) smatra da se novac iz budžeta ne troši na pravi način.

Na nedostatak povjerenja uticalo je i to što sve više građana korupciju vidi u javnoj upravi, gdje skoro četiri petine ispitanika (78,6 odsto) smatra da se u ovom sektoru zapošljava „preko veza”.

Iz Pravnog tima Narodnog fronta dodaju da analize govore i da je u 2021. godini, u odnosu na 2020. godinu, došlo je do smanjenja broja podignutih optužnica u slučajevima korupcije, te da su najčešće izrečene kazne po sporazumima o priznanju krivice, pri čemu se većinom izriče blaža vrsta kazne, minimalne zakonske kazne – i to novčane kazne i kazne do jedne godine zatvora.

Takođe, istraživanja Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2022. godinu, pokazuje da je ovaj indeks u BiH najviši od kad se vrši istraživanje, kao i da je BiH treća najkorumpiranija država u Evropi (TI).

Pročitajte još

Afere u zdravstvu, među kojima se izdvajaju “Respiratori” i “Кiseonik”, afere vezane za nepotizam, zloupotrebu položaja i nezakonito trošenje sredstava u Elektroprivredi RS, te brojne koruptivne afere koje koje se dovode u vezu sa članovima porodice Dodik i drugi, samo su neke od oglednih primjera stanja po pitanju korupcije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini – tvrde iz Narodnog fronta.

Oni dalje kažu da smo i sami svjedoci svih negativnih uticaja koje korupcija ima na domaću ekonomiju, infrastrukturu, zdravstveni sistem, obrazovanje i povjerenje građana u institucije.

Da bismo iskorijenili korupciju, kako predlažu u NF, neophodno je stvoriti uslove za nezavisnost i efikasnost pravosuđa, uvesti mjere koje omogućavaju prevenciju korupcije, ohrabriti učešće građana u praćenju i kontroli državnih organa, kao i promijeniti kulturu i svijesti o korupciji.

– Baš zato što je Republika Srpska, nažalost, ogrezla u kriminalu i korupciji, borba sa takvim društvenim pošastima je nama, u Narodnom frontu, jedan od najvažnijih prioriteta i postulata na kojima zasnivamo svoju političku platformu – zaključuje se u saopštenju Narodnog fronta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu