Društvo

Zaraza može da dovede i do smrti: U Srpskoj vlada nestašica vakcina protiv tetanusa

U pojedinim domovima zdravlja u Republici Srpskoj vlada nestašica vakcina protiv tetanusa, tako da oni koji se povrijede i kojima je ovaj lijek neophodan ne mogu da ga prime.

vakcinacija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Stručnjaci objašnjavaju da je tetanus bolest uzrokovana akutnim trovanjem neurotoksinom iz bakterije Clostridium tetani.

Pacijenti obolijevaju nakon povreda kada se, najčešće putem ubodnih rana, uzročnik može unijeti u organizam. Simptomi tetanusa uključuju spazam i grčenje mišića. A grčevi i spazam mišića vitalnih organa mogu u najtežim slučajevima dovesti i do smrtnog ishoda.

– Majka je pala na ulici i povrijedila nogu. U dobojskom Domu zdravlja su rekli da bi preventivno trebalo da primi ovu vakcinu, ali da je oni nemaju i da ne znaju kad će je dobiti. A treba da se primi najdalje u roku 72 časa od povrede. Pitam se šta je sa ljudima koji se ozbiljno povrijede i rizikuju ozbiljnu zarazu – kaže Vladana S.

U Institutu za javno zdravstvo Srpske potvrdili su za Srpskainfo da u nekim domovima zdravlja nema pomenutih vakcina.

– Druge zdravstvene ustanove ovog tipa imaju zalihe. Za nove količine, nabavka je sprovedena i svaki dan očekujemo isporuku – poručuju iz ovog instituta.

Pročitajte još

Iz banjalučkog Doma zdravlja navode da trenutno raspolažu potrebnim količinama vakcine AnaTe, koja se najčešće primjenjuje kod odraslih osoba nakon povreda sumnjivim predmetima – prljavim ili zarđalim predmetima, uskim ubodnim ranama i slično.

– Očekujemo sljedeću isporuku AnaTe vakcina od strane IJZ RS – kažu za Srpskainfo u ovom domu zdravlja.

Objašnjavaju da se tetanus liječi u hospitalnim uslovima primjenom antibiotika i drugim lijekovima, a da se s ciljem prevencije daju vakcine.

– Djeca koja prime DTP i DiTe vakcinu zaštićena su od obolijevanja od tetanusa. Ukoliko u odrasloj dobi, kada se efekti vakcinacije smanjuju, pacijenti dožive povrede za koje postoji sumnja da može da dovede do obolijevanja od tetanusa, može im se dati antitetanusni serum ili sprovesti dovakcinacija vakcinom protiv tetanusa – AnaTe vakcinom – kažu u Domu zdravlja Banjaluka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije