Gradovi

ZARAZA NE MIRUJE U Zeničko-dobojskom kantonu epidemiološka situacija nepovoljna sa trendom pogoršanja

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna sa trendom pogoršanja, iako je u odnosu na sedmicu ranije potvrđen nešto manji broj slučajeva infekcije virusom korona.

ZARAZA NE MIRUJE U Zeničko-dobojskom kantonu epidemiološka situacija nepovoljna sa trendom pogoršanja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U posljednjih sedam dana potvrđeno je 611 slučajeva zaraze, što čini kumulativnu incidencu od 169,7 na 100.000 stanovnika.

Tokom istog perioda umrlo je 30 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 8,36 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je viša u odnosu na prethodnu sedmicu, kada je iznosila 5,29.

U posljednjih sedam dana opterećenje bolničkih kapaciteta je 104 hospitalizovana, a stopa hospitalizacije je oko 28 na 100.000 stanovnika, saopšteno je iz Zeničko-dobojskog kantona.

Predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić rekao je da je neophodno pooštriti sprovođenje mjera kako bi se širenje virusa usporilo i izbjeglo donošenje restriktivnijih, uz najavljeno skoro uvođenje pravila vakcinisan-prebolio-testiran (VPT) za prisustvo svim javnim događajima na području Federacije BiH.

On je istakao da vakcina ima dovoljno i pozvao građane da se vakcinišu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije