Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ZAŠTITIĆEMO UČENIKE U SREBRENICI” Ministarstvo prosvjete osudilo manipulaciju djecom

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministarstvo prosvjete i kulture će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i neće dozvoliti da učenici budu predmet političkih zloupotreba, poručuju iz ovog ministarstva.

Pozvali su nadležne organe da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se što prije utvrdila odgovornost osoba koje su u komentarima na društvenim mrežama i putem pojedinih medija prijetile učenicima srpske nacionalnosti.

– Podsjećamo da je prije dva dana održan sastanak predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture sa načelnikom opštine i predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica, direktorom Prve osnovne škole i predsjednikom Savjeta roditelja, na kome je usaglašeno niz mjera koje treba da doprinesu stvaranju sigurnog okruženja, boljoj komunikaciji i međusobnom razumijevanju u ovoj lokalnoj zajednici – navode iz Ministarstva.

Zaključeno je da će Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno sa lokalnom zajednicom i Prvom osnovnom školom učiniti sve da zaštiti svakog učenika od bilo kakvog oblika diskriminacije.

U saopštenju ministarstva navodi se da je na zahtjev srpskih roditelja, usaglašeno je da se u Savjet roditelja biraju iz svakog razreda po jedan roditelj iz reda Srba i jedan roditelj iz reda Bošnjaka.

– Nije udovoljeno naknadnom zahtjevu bošnjačkih roditelja da se uvede nacionalna grupa predmeta u centralnoj školi od prvog do petog razreda, jer to nije u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju. Nije udovoljeno ni zahtjevu da se uklone iz hola Prve osnovne škole umjetničke slike sa likom Petra Petrovića Njegoša i Vuka Karadžića, jer je riječ o istorijskim ličnostima koje se izučavaju u nastavi, a ne o uvredljivom sadržaju – navode iz Ministarstva.

Na sastanku je istaknuto, dodaju, da se Školski odbor bira i odlučuje u skladu sa Pravilnikom o radu i postupku izbora i razrješenja članova školskog odbora i da ga čine četiri predstavnika Srba i tri predstavnika Bošnjaka. Usaglašeno je da, pored školske slave koja se obilježava 27. januara, Prva osnovna škola ubuduće obilježava i Dan škole, kao što to čini veliki broj škola u Srpskoj.

– Osuđujući svaki vid medijske i političke manipulacije koja ugrožava bezbjednost učenika, Ministarstvo prosvjete i kulture poziva rukovodstvo opštine Srebrenica, Prvu osnovnu školu, kao i sve građane ove opštine da zajedno rade na stvaranju boljih uslova za obrazovanje i zdravo odrastanje sve djece u Srebrenici – zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO