Društvo

"ZAŠTITIĆEMO UČENIKE U SREBRENICI" Ministarstvo prosvjete osudilo manipulaciju djecom

Ministarstvo prosvjete i kulture će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i neće dozvoliti da učenici budu predmet političkih zloupotreba, poručuju iz ovog ministarstva.

"ZAŠTITIĆEMO UČENIKE U SREBRENICI" Ministarstvo prosvjete osudilo manipulaciju djecom
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pozvali su nadležne organe da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se što prije utvrdila odgovornost osoba koje su u komentarima na društvenim mrežama i putem pojedinih medija prijetile učenicima srpske nacionalnosti.

Podsjećamo da je prije dva dana održan sastanak predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture sa načelnikom opštine i predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica, direktorom Prve osnovne škole i predsjednikom Savjeta roditelja, na kome je usaglašeno niz mjera koje treba da doprinesu stvaranju sigurnog okruženja, boljoj komunikaciji i međusobnom razumijevanju u ovoj lokalnoj zajednici – navode iz Ministarstva.

Zaključeno je da će Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno sa lokalnom zajednicom i Prvom osnovnom školom učiniti sve da zaštiti svakog učenika od bilo kakvog oblika diskriminacije.

U saopštenju ministarstva navodi se da je na zahtjev srpskih roditelja, usaglašeno je da se u Savjet roditelja biraju iz svakog razreda po jedan roditelj iz reda Srba i jedan roditelj iz reda Bošnjaka.

– Nije udovoljeno naknadnom zahtjevu bošnjačkih roditelja da se uvede nacionalna grupa predmeta u centralnoj školi od prvog do petog razreda, jer to nije u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju. Nije udovoljeno ni zahtjevu da se uklone iz hola Prve osnovne škole umjetničke slike sa likom Petra Petrovića Njegoša i Vuka Karadžića, jer je riječ o istorijskim ličnostima koje se izučavaju u nastavi, a ne o uvredljivom sadržaju – navode iz Ministarstva.

Pročitajte još

Na sastanku je istaknuto, dodaju, da se Školski odbor bira i odlučuje u skladu sa Pravilnikom o radu i postupku izbora i razrješenja članova školskog odbora i da ga čine četiri predstavnika Srba i tri predstavnika Bošnjaka. Usaglašeno je da, pored školske slave koja se obilježava 27. januara, Prva osnovna škola ubuduće obilježava i Dan škole, kao što to čini veliki broj škola u Srpskoj.

– Osuđujući svaki vid medijske i političke manipulacije koja ugrožava bezbjednost učenika, Ministarstvo prosvjete i kulture poziva rukovodstvo opštine Srebrenica, Prvu osnovnu školu, kao i sve građane ove opštine da zajedno rade na stvaranju boljih uslova za obrazovanje i zdravo odrastanje sve djece u Srebrenici – zaključuje se u saopštenju Ministarstva.