Svijet

ZASTRAŠUJUĆA PREDVIĐANJA ASTRONOMA Zemlja će prestati da postoji, a evo KADA ĆE SE TO DESITI

Zemlja će prestati da postoji za četiri milijarde godina, kada galaksija Andromeda, poznata po “nasilnoj prošlosti”, proguta i Mliječni put, tvrde astronomi. Oni su zabilježili ostake “pojedenih” galaksija u velikim tragovima zvijezda.

ZASTRAŠUJUĆA PREDVIĐANJA ASTRONOMA Zemlja će prestati da postoji, a evo KADA ĆE SE TO DESITI
Foto: Profimedia

Tragovi pokazuju da je Andromeda progutala više galaksija u posljednjih deset milijardi godina, prenosi britanski list Indipendent.

Astronomi se nadaju da bi istraživanje moglo da rasvijetli način na koji će Andromeda da proguta i Mliječni put. Sve to otvara nove tajne i pitanja o tome zašto i kako Andromeda uništava galaksije koje je okružuju.

Mliječni put sudariće se sa Andromedom za, otprilike, četiri milijarde godina. Treba znati sa kakvim “čudovištem” se naša galaksija suočava, napominju astronomi.

Andromeda ima puno veći i složeniji zvjezdani sistem od Mliječnog puta, što ukazuje da je pojela mnogo galaksija, možda i većih od Mliječnog puta. Kako navodi časopis Nejčer (Priroda), istraživači su pregledali guste rojeve zvijezda koje su poznate i kao “kuglaste grupe”.

One pokazuju kako je Andromeda progutala svoje bliže susjede.

To je astronomima omogućilo da vide fosile davno ugašenih galaksija, putem kojih su spoznali kakve su te galaksije bile dok su postojale, na isti način na koji bi fosili na Zemlji mogli da rasvijetle drevne živote i smrti.

Scroll Up