Hronika

Zaustavljeni slučajno, pa povezani sa pljačkama: Banjalučka policija rasvijetlila 7 teških krađa

Hapšenjem Stefana Gvozdena i Darka Matijevića banjalučka policija rasvijetlila je najmanje sedam krađa koje su oni počinili na području Banjaluke i Laktaša, saznaje Srpskainfo.

Zaustavljeni slučajno, pa povezani sa pljačkama: Banjalučka policija rasvijetlila 7 teških krađa
FOTO: MUP RS

 Njih dvojica su odranije poznata policiji, a prvenstveno Gvozden koji je prije par godina promijenio ime. On se ranije zvao Anđelko Čavlović i više puta je hapšen i osuđivan zbog krađa.

Pomenuti dvojac ovaj put nije imao sreće i uhapšeni su nakon što su slučajno naišli na policijsku patrolu.

Izvor Srpskainfo ispričao je da je policija prilikom redovnih kontrola saobraćaja, u noći između nedjelje i ponedjeljka zaustavila automobil u kojem su se nalazili Gvozden i Matijević.

– Pošto se radi o bezbjednosno interesantnim osobama, policija ih je zadržala i odvela u policijsku stanicu, kako bi provjerili da li se mogu povezati sa nekim krivičnim djelima. Isto jutro, u Policijsku stanicu Laktaši javile su se tri osobe koje su prijavile da je njihova imovina opljačkana veče ranije – pojašnjava naš izvor.

Kaže da su ove prijave policiji bile dovoljne da posumnjaju da bi iza njih mogli stajati Gvozden i Matijević.

– Nakon toga, policija ih je krenula ispitivati o ovim krađama i bilo je očigledno da se oni mogu dovesti u vezu sa njima. Uskoro su inspektori od suda dobili nalog da mogu pretresti i automobil koji su oni koristili – isitče pomenuti sagovornik.

Dodaje da su prilikom pretresa, pronašli određene stvari koje potiču iz krađa, te su nakon toga njih dvojica uhapšeni.

– Daljom kriminalističkom obradom utvrđeno je da se oni mogu povezati sa ukupno sedam krađa, koje su od maja počinjene na području Banjaluke i Laktaša – pojašnjava naš izvor.

Dodaje da su oni obijali kuće i stanove i da su krali redom sve što stignu.

– Uzimali su nakit, novac, alat, odnosno sve što su mislili da se može lako prodati – ističe sagovornik Srpskainfo.

lopov
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema njegovim riječima, još uvijek se ne može utvrditi koliko je tačna materijalna šteta koju oni pričinili krađama.

– Za sada je utvrđeno da se oni sumnjiče da su počinili sedam krađa. Međutim, inspektori će provjeriti da li se oni mogu povezati sa još nekim krađama koje su na sličan način počinjene na području Banjaluke – pojasnio je naš sagovornik.

On je dodao da je Gvozden skoro 20 godina poznat policiji po brojnim krađama koji je počinio na području Banjalučke regije.

Zadnji put hapšen je i početkom aprila prošle godine u policijskoj akciji „Balkon 1“. Tada je priveden sa još dvije osobe zbog sumnje da su počinili sedam krađa. U stanove i kuće su provaljivali tako što su obijali balkonska vrata, zbog čega je ova akcija dobila to ime.

Pročitajte još

Dvije godine prije toga, uhapšen je u akciji „Blinda“ zbog sumnje da je u krađama na području Banjaluke pričinio štetu od oko 14.000 maraka. Tada je isto krao novac, nakit i druge predmete koji se mogu lako prodati. Na meti su mu se našle i kuće imućnih Banjalučana.

Tokom 2010. godine bio je uhapšen u sklopu velike akcije, kada je policija privela sedam osoba zbog sumnje da su počinili čak 35 krađa. Tada su pljačkali kuće i stanove na širem području Banjaluke, a pričinili su štetu od oko 185.000 maraka.

Gvozden dok se zvao Anđelko Čavlović, 2011. godine osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na godinu zatvora zbog teške krađe vozila “kia sorento” koju je počinio 2004. godine.

Prema navodima u presudi, Čavlović je 25. maja 2004. godine provalio u kuću Zlate Rustempašić u ulici Srđe Zlopogleđe 50, odakle je ukrao ključeve za vozilo “kia sorento”. Potom je sjeo u automobil i odvezao ga, a šteta je procijenjena na 49.313 maraka. U prvobitnoj optužnici šteta je bila procijenjena na 70.000 maraka, ali je vještačenjem utvrđeno da vozilo ipak manje vrijedi.

Obaviješteno tužilaštvo

U Policijskoj upravi Banjlauka rekli su da su se policiji u Laktašima u ponedjeljak obratili G.K., M.G. i B.S. te prijavili da je u toku noći 12/13. jun izvršena provala u njihove stambene objekte na području Laktaša. – Policijski službenici Policijske stanice Laktaši, u saradnji sa policijskim službenicima odsjeka za imovinske delikte PU Banjaluka, uhapsili su S.G. i D.M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili sedam krivičnih djela „Teška krađa“. Na osnovu naredbe za pretresanje Osnovnog suda Banjaluka, izvršen je pretres vozila i objekata koje oni koriste, gdje su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti u krivičnom postupku a koji su proistekli iz izvršenih krivičnih djela – poručili su iz policije. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Prihvati notifikacije