Politika

"ZAUVIJEK ĆU BITI PROTIV MRŽNJE" Bajden objavio Viziju američkih odnosa s BiH

Kampanja Džoa Bajdena, kandidata demokrata na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je dokument pod nazivom "Vizija američkih odnosa sa BiH Džoa Bajdena".

"ZAUVIJEK ĆU BITI PROTIV MRŽNJE" Bajden objavio Viziju američkih odnosa s BiH
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

U dokumentu se navodi da će on “zauvijek biti protiv mržnje, a da će podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”.

U “Viziji” stoji da se on obavezuje da će pozvati partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama.

Navodi se da je bivši američki potpredsjednik dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine “od najmračnijih dana u toj zemlji i genocida do kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu”.

Pročitajte još

Kako se dodaje, Bajden zna da je sada vrijeme za hrabro i odlučno vođstvo SAD u promovisanju i sprovođenju reformi i pomirenja, i da će se ponovo obavezati na postizanje “našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao cjelovite i mirne”.

– Džo Bajden razumije zašto je Bosna i Hercegovina važna za Ameriku i da je u američkom interesu da obezbijedi da cijela BiH krene napred u NATO i Evropsku uniju – piše u tekstu.

U dokumentu se navodi i da je “nažalost, pod predsjednikom Donaldom Trampom uticaj SAD u regionu je izblijedio jer je Evropsku uniju smatrao za protivnika i dovodio je u pitanje vrijednost NATO”.