Kultura

ZAVRŠEN FESTIVAL Nakon Ugljevika, i Bijeljini se predstavio Jurij Šiškin

Svjetski koncertni izvođač akademske harmonike Jurij Šiškin iz Rusije, nakon Ugljevika, sinoć se predstavio i bijeljinskoj publici.

ZAVRŠEN FESTIVAL Nakon Ugljevika, i Bijeljini se predstavio Jurij Šiškin
FOTO: SRNA

U okviru 12. festivala “Dani harmonike” nastupili su i učenici Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”, dobitnici brojnih svjetskih priznanja.

Direktor i vlasnik škole “Kornelije Stanković”, Slaviša Perić, rekao je da su ove godine, bez obzira što je takmičarski dio održan onlajn, imali takmičare iz 10-ak evropskih zemalja, koje je ocjenjivao najeminentniji stručni žiri na čelu s Jurijem Šiškinom.

Perić, koji je i organizator festivala, zahvalio je Šiškinu što je i ove godine uspio da dođe na festival i održi master klasove mladim talentima, kojih je ove godine bilo više od 20 iz BiH i Srbije.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Od samog osnivanja festivala cilj je bio da se afirmišu mladi talenti, u čemu smo, smatram, uspjeli jer su naši učenici na međunarodnim scenama osvajali nagrade, pobjeđivali. To je svakako veliki uspjeh za Republiku Srpsku, uz činjenicu da je ovo jedan od najvažnijih festivala u Evropi, jedini na Balkanu koji se organizuje s asocijacijom akordne muzike – rekao je Perić.

Šiškin je naveo da je festival, na sreću, bez obzira na sve uslove, održan i ove godine u Ugljeviku i Bijeljini.

– Zahvalan sam prije svega bogu što je ovaj festival, jedan od najboljih u svijetu ako se govori o harmonici, opet održan – rekao je Šiškin.

On je naglasio da djeca u Ugljeviku, na ovom festivalu, uvijek dobro sviraju, te da su i nastavnici i učenici izuzetno talentovani.

Pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Srpske, a oganizatori Muzička škola “Kornelije Stanković” iz Ugljevika i Udruženje umjetnika “Artist”.