Svijet

ZBOG KORONE TRPE OBOLJELI OD MALIGNIH BOLESTI Odloženo više od 50.000 operacija na onima koji boluju od raka

Od marta do aprila zbog karantina i odluke da apsolutnu prednost imaju pacijenti zaraženi Covid-19, u Italiji nije obavljeno više od 50.000 operacija na onima koji boluju od raka, a više od 600.000 operacija iz domena opšte hirurgije je takođe odloženo.

ZBOG KORONE TRPE OBOLJELI OD MALIGNIH BOLESTI Odloženo više od 50.000 operacija na onima koji boluju od raka
FOTO: GUILLAUME HORCAJUELO/EPA

Odlaganje pregleda, odnosno ranog otkrivanja malignih oboljenja i operacija, može imati kao posljedicu drastičan porast preminulih u narednim godinama, upozorenje-alarm stiže iz italijanske Asocijacije onkološke medicine (AIOM), piše dnevni list Il fato Kotidijano.

U prvim mjesecima ove godine, u vrijeme karantina zbog pandemije Covid-19, u italijanskim bolnicama urađeno je milion i po pregleda manje nego prethodne godine, a u istom periodu porastao je broj preminulih od kancerogenih oboljenja u odnosu na prošlu godinu.

– Rizik je veliki da zbog kasnog otkrivanja, mnogi oblici kancerogenog oboljenja, koji se inače uspješno liječe, završe smrću pacijenta upravo zbog kašnjenja u dijagnozi i liječenju – kaže predsjednik Asocijacije, Džordano Bereta.

I u Sjedinjenim Američkim Državama prednost liječenju od Covid-19, imaće posledice po pacijente obolele od nekog oblika raka.

Prema procjenama Nacionalnog instituta za rak, narednih godina u SAD se može očekivati 10.000 više žrtava od raka dojke i debelog crijeva, nego u vrijeme prije pandemije.

U članku štampanom u engleskom naucnom časopisu “Lancet”, prognozira se da će broj preminulih od kancerogenih oboljenja u Engleskoj, zbog kasne dijagnoze i liječenja uzrokovanih okolnostima pandemije Covid-19, biti između 10 i za 16 odsto više, nego u vrijeme bez pandemije.