Svijet

Zbog natpisa u snijegu poslat u zatvor: Uhapšen Rus koji je napisao "NE RATU" na ulazu u klizalište

Ruski sud osudio je čovjeka koji je na snijegu na ulazu u klizalište u moskovskom parku Gorki prstom napisao "Ne ratu" na 10 dana zatvora. Prema sudskim dokumentima, incident se dogodio 23. novembra, a čovjek po imenu Dmitrij Fjodorov osuđen je sutradan nakon što ga je policija privela.

Zbog natpisa u snijegu poslat u zatvor: Uhapšen Rus koji je napisao "NE RATU" na ulazu u klizalište
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RINGIER

Policija je odlučila da se njegov čin može smatrati građanskim prestupom prema zakonu, koji cilja na svakoga za koga se smatra da je javno djelovao kako bi diskreditovao ruske oružane snage, što je djelo koje je u njegovom slučaju bilo kažnjivo novčanom kaznom.

Novi zakoni za suzbijanje neslaganja uslijedili su ubrzo nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine, kako je rekao, u “specijalnu vojnu operaciju”. Za one koji se protive ruskom ratu u Ukrajini, govor u javnosti je od tada postao rizičan, a kritičari kažu da je skoro 20.000 ljudi privedeno i da je otvoreno više od 800 krivičnih predmeta, prenosi Indeks.

Pročitajte još

Na sudu priznao da je napisao antiratnu poruku

Fjodorov, koji je na sudu priznao da je napisao antiratnu porukudobio je deset dana zatvora zbog neposlušnosti policiji i navodnog odbijanja da ode u policijsku stanicu, što je negirao, prema sudskim dokumentima. Takođe je kažnjen u neotkrivenom iznosu – očigledno zato što je napisao “Ne ratu” – prema izvještajima ruskih medija, iako to nije pomenuto u sudskim dokumentima postavljenim na internetu.

Vlasti kažu da je potrebno maksimalno jedinstvo u trenutku kada je Rusija zaključana u onome što je Putin – od koga se očekuje da će sledeće godine tražiti još jedan šestogodišnji mandat – opisao kao egzistencijalnu bitku sa Zapadom. Kritičari optužuju vlasti da brutalno zatvaraju i kažnjavaju sve one koji im se suprotstavljaju.

Ranije ovog mjeseca, sud u Sankt Peterburgu osudio je umjetnicu koja je etikete sa cenama u supermarketima zamijenila porukama u kojima se poziva na prekid rata u Ukrajini na sedam godina zatvora, u presudi koju su njene pristalice nazvali sramotnom parodijom pravde.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije